Mi mindenen múlhat a folyóvízi harcsázás sikere?

Kapcsolódó cikkek

Mi mindenen múlhat a folyóvízi harcsázás sikere?

Mi mindenen múlhat a folyóvízi harcsázás sikere?

Üzleti Hírek

2 perc

Melyek lehetnek a folyóvízi harcsázás sikertényezői? Mi mindenre kell tudatosan figyelmet fordítania annak a horgásznak, aki szeretné minél eredményesebben megvalósítani ezt a műfajt?

A különféle horgászmódszerek egyik legizgalmasabb, leginkább sejtelmes válfajával foglalkozunk ebben a bejegyzésben. Kiváltképp a folyóvízi pecára koncentrálunk, minél több praktikus támpontot adva reményeink szerint, úgyhogy csapjunk is a dolgok közepébe.

Milyen felszerelésigénnyel jár a folyóvízi harcsázás?

A kiindulási alapot természetesen a horgászbot adja. Amelynél az erő fontosabb, mint a hosszúság, elvégre a felszerelésnek akár az extrém terhelést is bírnia kell. Emiatt többek között a Damil.hu webshop harcsázó bot kínálatában is erős darabokat lehet találni.

Hogy a felszerelés másik kulcsfontosságú eleme se jelenthessen gyenge pontot, az orsó kapcsán is hasonlók a kritériumok. Minél strapabíróbb anyagokból, masszív illesztésekkel kell rendelkeznie, akár első- vagy hátsófékes, netán multiplikátoros kivitelben.

Folyóvízen harcsázni fonott vagy monofil zsinórral egyaránt lehet. A szakítószilárdság ugyanakkor megkerülhetetlen, pláne akadósabb terepen. Horogból érdemes nagyobb változatot használni, méghozzá horogfenő segítségével is tovább élesítve magát a horgot. 

Tippek a sikeres helyválasztáshoz, ami döntő fontosságú

A harcsát keresni kell, ez a fajta peca nem arról szól, hogy egy helyben várja az ember a halat. Pláne folyóvízen, ahol sok kilométernyi szakaszon lehetnek a nagyobb termetű bajuszos rablóhalak.

Ahová a peca kapcsán megéri koncentrálni, azok az alámosott partok és meder részek, alternatív lehetőségként a vízbe dőlt fák és tuskók környéke. Ezek mind olyan ígéretes helyek, ahová a rablóhal előszeretettel fészkeli be magát.

Némiképp segíti a cserkelést, hogy egy-egy pörsenés, burvány vagy tolás formájában a hal rendszerint elárulja magát. Nem is tud mit tenni, mivel a nagyobb termete miatt gyakorlatilag képtelen észrevétlenül közlekedni, pláne a vízfelszín közelében.

Mikor van a folyóvízi harcsázás legeredményesebb szezonja?

Minél jobban tavasziról nyárira vált az időjárás, annál inkább megéri elővenni a harcsázó felszerelést. Különösen nyerő időszaknak bizonyulhatnak a nyári nagy zivatarok beérkezése előtti órák.

Amikor a fülledt meleg szinte már elviselhetetlen, az ideges rablóhal tulajdonképpen mindenre rávág, amit meglát, emiatt a közvetlen közelébe juttatott nadálycsokornak, csalihalnak, vagy akár halibutos pelletnek sem fog tudni ellenállni.

Különösképp érdemes próbálkozni az éjszakai órák során, mivel a harcsa napközben rendszerint óvatosabb. Sötétedést követően viszont csökken benne a félelemérzet, ennélfogva sokkal kedvezőbb esélye lehet annak is, hogy sikerül a horogra csalni.