A kutyák életében nagyon fontos a kiszámíthatóság

Kapcsolódó cikkek

A kutyák életében nagyon fontos a kiszámíthatóság

A kutyák életében nagyon fontos a kiszámíthatóság

Üzleti Hírek

2 perc

Az emberek egzakt módon képesek érzékelni az időt. Ránézünk az órára és már tudjuk is, hogy rendben mennek-e a napi teendőink, vagy csúszásban vagyunk az eltervezett ütemtervünkhöz képest. Ezenkívül távlatokban is gondolkodunk, beosztjuk a hetünket, a hónapunkat, sőt, gondolunk a nyári szabadság tervezésére is.

A kutyák azonban egyáltalán nem így működnek. Természetesen ők is érzékelik az időt, azonban a napszakokat a különböző tevékenységi formákhoz kötik, ezért nagyon fontos, hogy az életükbe rendszert vigyünk.

A napi rutin jelentősége

A kutyák tehát a napi rutinhoz alkalmazkodnak és ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek, ezeknek nagyjából fixnek kell lenniük. A Kutyabarát Magazin hasznos tanácsai között találhatjuk azt, hogy mennyire fontos, hogy mindig legyenek rendszeres tevékenységek, amiket a kutya már előre ismer, hiszen ez számára is kiszámíthatóvá teszi a napi eseményeket.

Honnan tudja a kutya, hogy a nap mely időszaka van?

Kedvenceink főbb napirendje az emberéhez hasonló, vagyis éjszaka alszanak, nappal pedig aktívak. A biológiai óránk tehát hasonlít és ez nagyban segíti az együttélést. A különféle programokat azonban vizuális információk, valamint a megszokás alapján érzékelik, így lesz számukra kiszámítható az élet.

A reggeli ébredés után tudják, hogy séta vagy etetés következik, ezért már előrejelezhetik számunkra, hogy itt az idő kimenni, vagy a táljuk előtt járkálgatnak. Ezután pedig nyugodtan pihennek, hiszen tudják, hogy ennek van itt az ideje. Ugyanez történik, ha a gazdi hazaér, vagy látják, hogy felveszi a sétához való cipőt, illetve a póráz közelébe megy.

A kutya cirkadián ritmusa

A cirkadián ritmus a biológiai órát jelenti, ami a kutyák esetében némileg eltér az emberétől. Könnyen megfigyelhető, hogy az ebek alvási ciklusa más, mivel nem csupán éjszaka alszanak, hanem napközben is több rövid alvásos szakasz jellemzi őket, amelyeken belül a REM, vagyis az álmodás szakasza sokkal hosszabb.

A napi rutin segíti az állatot az idő megítélésében

Ha a kutya minden nap közel azonos időben sétál, eszik, játszik, illetve a gazdi munkája miatt egyedül tölti az időt, esetleg kirándul vagy kutyanapközibe megy, akkor az rutinná válik számára. Ezt láthatjuk is, hiszen az adott program közeledtével az állat felpörög, esetleg az ajtóhoz rohan, nyugtalankodik, vagyis egyértelműen jelzi, hogy eljött a séta, az etetés vagy a gazdi hazaérkezésének időpontja.

Mindez biztonságossá teszi számára a mindennapokat, kiszámíthatóvá az életét. Ezek a kutyák nyugodtan pihennek azokban az órákban, míg a gazdi távol van, hiszen tudják, hogy vissza fog jönni és utána sétálni mennek, vagy enni kap. Ezáltal a kutya nyugodttá és magabiztossá válhat, ami a gazdi számára is könnyebbséget jelent.

Új kedvenc esetén minél hamarabb érdemes kialakítani a napirendet, ez ugyanis keretet fog jelenteni az állat számára és biztonságot nyújt a részére. Nem szabad nagyon megbolygatni ezeket a berögzült szokásokat, így nyaralás, kirándulás esetén is be kell tartani az állandósult dolgokat.