Vetítsen digitális játékteret a szoba padlójára

Vetítsen digitális játékteret a szoba padlójára

Vetítsen digitális játékteret a szoba padlójára

szórakozás

6 perc

A gyerekjátékok varázslatos világát idézhetik meg a Lumo névre keresztelt intelligens projektorok.

A készülék lényegében egy olyan interaktív eszköz, amely mozgással irányítható játékokat vetít bármelyik szoba padlójára. A kicsik így ahelyett, hogy a monitor előtt ülnének órákon keresztül, játékos formában élvezhetik a mozgás örömét, hiszen a nagyjából 2x1 méteres felületre vetített programok szereplőit rúgásokkal, ugrálással, dobogással és karkörzésekkel lehet irányítani.

A projektor egyelőre még nem került piaci forgalomba, a tervezők az Indiegogo oldalán közösségi finanszírozási kampány keretében igyekeznek összegyűjteni a gyártás beindításához szükséges pénzösszeget.

Az eszköz leírása szerint a gyerekek saját maguk tervezhetik meg, illetve szabhatják személyre a kivetített játékokat az interneten keresztül, különböző sablonok közül válogatva. Hogyha kiválasztották a nekik tetsző mintát, akkor azt testre szabhatják, beállíthatják a játék gyorsaságát, méretét, a gravitáció mértékét, illetve egyéb paramétereket. Ha elkészültek a tervezéssel, akkor csak el kell menteni a programot, és továbbküldeni a Lumo projektoroknak.

Beszélgetni is lehet majd a wifis Barbie babákkal >>A tervek szerint első körben 10 különböző sablon közül lehet kiválasztani a megfelelőt; ezek között található például táncos, focis, autóversenyző vagy pingpongos játék is. A projektor falra rögzíthető, de a labda formájú eszközök forogni is képesek, vagyis akár a plafonról is ki lehet vetíteni a játékot a padlóra. A Lumo különleges szenzorok, illetve speciális algoritmus alapján érzékeli a mozgást, és erre reagálva irányítja a játékokat. A technológia alapvetően eltérő attól, amit a Kinect, valamint a LeapMotion készülékekben láthattunk, hiszen ezek az eszközök lézerek segítségével gyűjtötték és továbbították az adatokat a felhőalapú rendszerekbe.

A Lumo ettől annyiban tér el, hogy infravörös fény, továbbá egy kis felbontású, beépített érzékelő figyeli, hogy a gyerekek hogyan mozognak a játéktérben. Az Indiegogón olvasható bemutatkozás szerint a fejlesztőknek az adott ihletet, hogy az elgondolkodtató statisztikák szerint a gyerekek átlagosan 40 órát töltenek egy héten monitor előtt ülve, ez hátráltatja a szociális és kognitív fejlődésüket is. Ebben hozhat fordulatot az új vetítőgépek piacra dobása.

Játékosan gyógyulhatnak a gyerekek >>Az eszköz további előnye, hogy a kis méretnek köszönhetően akár a táskákban is elfér, tehát könnyedén átvihető a barátokhoz is. A készülékkel emellett tévét és filmeket is lehet nézni, pusztán csak csatlakoztatni kell a projektort a számítógéphez, a Chromecasthoz vagy az Apple-tévéhez. A projektort az éjjeliszekrényre is ki lehet tenni, így a falra vetíthető az esti mese. A további tervek között szerepel, hogy az eszköznek olyan funkciója is legyen, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek könnyebben elaludjanak: például játékosan, kivetítve is számolhatják a bárányokat.

A Lumo kialakításán egy nyolcfős, mérnökökből, fejlesztőkből és tervezőkből álló csapat dolgozik, akik már több mint 20 éves tapasztalattal rendelkeznek a különböző számítógépes játékok területén. Az interaktív projektorok fejlesztése két évvel ezelőtt kezdődött meg, és a tervezők azóta már a hatodik prototípusnál tartanak. A tömeggyártás beindításához azonban még szükség lenne az eszközök belsejében található lencsék finomítására, illetve arra, hogy a terméket végleges formába öntsék, ehhez gyűjtenek pénzt a közösségi finanszírozási kampányban. A mostani tervek szerint a projektorok 549 dolláros – tehát nagyjából 150 ezer forintos – áron kerülnének forgalomba.

Forrás: Indiegogo