Új versenyző a hangvezérléses audioeszközök piacán

Kapcsolódó cikkek

Új versenyző a hangvezérléses audioeszközök piacán

Újabb versenyző a hangvezérléssel működő audioeszközök piacán

szórakozás

2 perc

Az elsősorban intelligens hangszóróiról ismert Sonos a hangprojektorok szegmensében is erősít.

A Beam voltaképpen egy kompakt hangsugárzó (soundbar), amelybe – a hangvezérlés érdekében – nagy hatótávolságú mikrofonokat építettek. A cég vezérigazgatója, Patrick Spence úgy véli, mindenképpen hiánypótló darabról van szó, mivel a különféle házimozi rendszerek alapvetően filmnézés, nem pedig zenehallgatás céljából készültek. Ugyanakkor ez utóbbi esetében is fontos lenne a kiváló hangminőség.

Soundbar: hosszúkás, rúd alakú, televízió hangminőségének javítására szolgáló sztereo hangfal, mely egy centersugárzóban foglal helyet fektetve, igény szerint a TV szélességéhez méretezve. A térhatást különböző algoritmusú hangprocesszorokkal állítja elő.

A Beam egyébként nem az első ilyen darab, a Sonos ugyanis még 2013-ben rukkolt elő a Playbarral, amelyet tavaly a Playbase követett. Most úgy tűnik, a vállalat szélesebb körhöz, kedvezőbb áron szeretné eljuttatni új fejlesztését, továbbá a hangvezérlés révén újabb funkcióval is bővült a készülék tudása.

A hangsugárzó egyrészt optimalizálja a hangminőséget a televíziózáshoz, másrészt zenehallgatásra is kiválóan alkalmas. Magasabb frekvenciájú hangokhoz beépített magassugárzót, alacsonyabb frekvenciákhoz pedig négy mélysugárzót tartalmaz. Más hasonló termékekkel ellentétben a magassugárzó a készülék közepében található, ami Cole Harris portfóliótervezési igazgató szerint pontosabb zenei reprodukálást tesz lehetővé.

További különbség az elődökhöz képest, hogy a Beam HDMI-n keresztül csatlakoztatható a tévékészülékhez, ami így vezérelhető is a segítségével. Példának okáért a tulajdonos „megkérheti” az eszközt, hogy kapcsolja ki a tévét, amikor inkább zenét szeretne hallgatni.

Mindenkivel kommunikál

Bár több cég is kínál már intelligens hangsugárzókat, a Sonos Beam különlegessége, hogy több virtuális asszisztenssel is kompatibilis. Az Amazon Alexa jelenleg is használható, a Google asszisztense várhatóan még idén elérhető lesz, az Apple Airplay 2-kompatibilitás pedig szintén szoftverfrissítés keretében valósul meg. Sőt, a különféle asszisztensek „együttműködnek” majd, melynek köszönhetően például képesek lesznek azonosítani a másik asszisztens által lejátszott dalt, így a tulajdonos bármikor váltogathatja a rendszereket. A Sonos jó viszonyt ápol mindhárom említett céggel, annyira, hogy több készüléke is támogatni fogja az Airplay 2-t.

A dizájnos borítású készülék két színben – feketében és fehérben – érhető el július közepétől.

Forrás: