A jövő játszótársai

A jövő játszótársai

A jövő játszótársai

szórakozás

3 perc

Egyre több és több robotot terveznek kifejezetten társas viselkedésre, otthoni használatra. Ezek a darabok szinte már családtaggá, bizonyos szempontból igazi társsá is válhatnak.

A mesterséges intelligencia veszélyeit számos történet taglalja, de a társas robotok valahogy mégis ártatlannak tűnnek. A francia Blue Frog Robotics robotgyártó cég Buddy névre keresztelt darabja például állandóan mosolyog, arca egy rajzfilmfigurához hasonlatos. Buddy kerekeken közlekedik, ellentétben például JIBO-val, „aki” csupán ártatlanul forgolódik az asztalra vagy a földre állítva.

Multifunkciós házi inasok

Egyik darabnak sincs keze-lába, viszont képesek mesét olvasni a gyerekeknek vagy családi fotókat készíteni. És mivel intelligenciában nem sokban különböznek egy okostelefonos vagy -órás alkalmazástól, így nem kell azon aggódni, hogy bármilyen veszélyt is jelenthetnek.

Játékos robot a kórházban

Ami talán a leginkább eladhatóvá teszi őket, hogy számos feladatot képesek elvégezni: emlékeztetnek a naptárban szereplő fontos eseményekre, figyelemmel kísérik az otthoni történéseket, visszaolvassák a telefonos üzeneteket, fényképeznek és különféle javaslataikkal még a főzésnél is segítenek – tehát tipikusan olyan dolgokat tesznek, amiket az emberek amúgy is szeretnek rátestálni digitális berendezéseikre.

Olyan rendszereket kell elképzelni, amelyek egyesíti az iPhone, a Dropcam és a Nest hasznos funkcióit, és egyetlen táblagépben egyesíti azokat, a Buddynál pedig tulajdonképpen maga a tablet a robot „arca”.

A lánc részei

Ami az igazán zseniális ezeknél a robotoknál, az nem a mögöttük lévő technológia, hanem az az alapötlet, hogy ezek a darabokat arra tervezték, hogy a csatlakoztatott otthon (connected home) részévé váljanak. Néhány évvel ezelőtt az otthoni Dolgok Internete még valami elvont és futurisztikus dolognak hangzott, mára viszont valósággá vált, elég csak az internethez csatlakoztatott termosztátokra vagy füstjelzőkre gondolni.

499 dollárért ma már csúcskategóriás tabletek vagy okostelefonok érhetők el, kicsit többért pedig akár már társas robotok is. A Buddy például várhatóan 649 dolláros áron fog kereskedelmi forgalomba kerülni, a fekete és fehér színben elérhető JIBO pedig 749 dollárért rendelhető elő.

Persze ott van az érem másik oldala is, méghozzá a magánélet védelme, amihez vélhetően nem járul hozzá, ha robotok keringenek az ember otthonában, lefotózzák az egész családot és az elkészült képeket mondjuk nem a megfelelő emberekkel osztják meg az interneten. Arról nem is beszélve, hogy egy hacker feltörheti a rendszert és a „házi” robotról letöltheti a személyes adatokat.

A robotika úttörői

A JIBO Indiegogo-s pályafutása is említésre méltó, 2014 nyarán ugyanis egyike lett a legnépszerűbb projekteknek, 2015 januárjában 25 millió dollár befektetői támogatást kapott, egy második Indiegogo körben pedig újabb 3,7 millió dollárt gyűjtött össze.

Guruló robot segít a zenetanulásban

Ez összesen közel 30 millió dollárt jelent egy olyan gépnek, amely nem tud mozogni, nincsenek karjai-lábai és valódi arca sem, és nem tud sokkal többet, mint mondjuk az új Amazon Echo vagy a legfrissebb okostelefon.

Ugyanakkor ott van például a japán Aldebaran Robotics és a Softbank humanoid darabja, a kifejezetten emberi együttélésre tervezett Pepper intelligens robot, melyből kevesebb, mint egy perc alatt elkapkodták a legyártott 1000 darabot. Jelenleg mindkét cég azon munkálkodik az Alibabával és a Foxconn-nal közösen, hogy más helyeken (például üzletekben, szállodákban) is hasznát vehessék ezeknek az emberi kinézetű gépeknek.

Az ilyen típusú, társas robotok nem tekinthetők a szó szoros értelemben vett mesterséges intelligenciának, de előkészíthetik a terepet egy olyan hibrid készülék számára, mely tényleg hatással lehet az emberek mindennapi életére.