Soha nem látott biztosítási konstrukciók jöhetnek

Soha nem látott biztosítási konstrukciók jöhetnek

Soha nem látott biztosítási konstrukciók jöhetnek

pénzügy

2 perc

Az Ovum kutatócég szakértői szerint a technológiai fejlesztések ellenére is évek óta változatlanul működő biztosítási üzletág gyökeres átalakuláson mehet keresztül az IoT térnyerésének köszönhetően.

Mindazonáltal, ahogyan ez a szegmens is belép az új – Internet of Things által uralt – fázisba, az újonnan megjelenő biztosítási ajánlatok akár teljes mértékben átalakíthatják a nagy múltra visszatekintő, tradicionális, jól megalapozott konstrukciókat. A ReadWrite az alábbi pontokban foglalta össze, hogy a Dolgok Internete miként változtathatja meg a nemzetközi biztosítási piacot:

Szofisztikált ajánlatok a tömegpiacon is

Bár évek óta létezik az a technológia, mely támogatja az „IoT-szerű” biztosítási ajánlatokat (például a fejlett biztonsági rendszerek vagy lopott autókat felkutató és nyomon követő készülékek esetében), ezeket többnyire csak kiemelkedően magas értéket képviselő vagyontárgyak, járművek vagy ingatlanok biztosítására használták. Miután a szenzorok egyre több funkcióval rendelkeznek, miközben az egységáruk is csökken, az IoT-ra épülő technológia a jövőben lehetővé teszi, hogy a cégek az eddiginél kifinomultabb ajánlatokat dolgozzanak ki. 

Csökken a kifizetések összege

Szenzorok a vízkárok ellen

Az okoseszközök nem csupán ki tudják szűrni a meghibásodásokat, de be is indíthatnak olyan automatikus válaszokat, amelyek csökkentik a kárrendezési költségeket. Az érzékelők például képesek jelezni, ha a gyárban abnormálisan megnő a hőmérséklet vagy áramütés veszélye áll fenn, így még azelőtt ki lehet javítani a problémákat, hogy ezek a munka leállását, a termelés kiesését, a nyersanyag tönkretételét, vagy a dolgozók sérülését okoznák. 

Széles körben alkalmazható biztosítási ajánlatok

Annak ellenére, hogy az egyes érzékelők típusa eltérő lehet, a háttérben működő adatgyűjtő- és továbbító infrastruktúrát járművekben, ingatlanoknál, valamint viselhető kiegészítőknél is lehet használni. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a több különféle kötvény helyett inkább egy több területre kiterjedő, átfogó biztosítási ajánlatot lehessen kidolgozni. 

A szakszerű használathoz és a kockázat mértékéhez kötött díjak

Miután az egymáshoz kapcsolt szenzorok képesek a sofőrök vezetési stílusát is felmérni (például, hogy mennyire szoktak hirtelen fékezni vagy gyorsítani), ezt a jövőben figyelembe lehet venni a kockázati besorolás megállapításánál. Ezen túlmenően például a biztosítási díjak magasabbak lehetnének a zömmel éjszaka vezető autósok esetében, összehasonlítva azokkal, akik nappal, tökéletes látási viszonyok közepette szoktak közlekedni, vagy akik többnyire a garázsban tartják a kocsijukat.