Unja az apró érintőképernyőket? Itt a megoldás!

Unja az apró érintőképernyőket? Itt a megoldás!

Unja az apró érintőképernyőket? Itt a megoldás!

még több IoT

4 perc

A szonár technológiáról eddig leginkább a haditengerészettel kapcsolatban lehetett hallani, hamarosan azonban akár az okosórák irányításában is segédkezhet.

A FingerIO elnevezésű fejlesztés gyakorlatilag az eszközök meglévő alkatrészeit alakítja át egy hangalapú helymeghatározó rendszerré.

Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a telefon hangszórója egy emberi füllel nem hallható, magas frekvenciájú hangot bocsájt ki. Az visszaverődik a követni kívánt ujjakról, és az eszköz két mikrofonja érzékeli a visszaverődéseket. Ezek után egy algoritmus az eltelt idő és a frekvencia változásai alapján meg tudja mondani, milyen távolságban és milyen irányú mozgás történzik.

A technológiát többféleképpen is tesztelték, az egyszerűbb mozdulatoktól kezdve egészen az összetettebb formákig, például betűket írtak a levegőbe vagy a készülék közelében található felületre.

A vezeték nélküli kommunikációs rendszerekhez hasonlóan ebben az esetben is adódnak különféle szinkronizációs problémák. Például a rendszer jelenleg kevésbé pontos, mint más (például kamerás) követési módok. A kutatók egy átlagos emberi ujj átmérőjét jelentő 0,8-1,2 centiméter pontossággal dolgoztak. A módszer nagy előnye viszont, hogy a kameraalapú követéssel ellentétben akkor is működik, ha szövet vagy egyéb rétegek akadályozzák az eszköz és az ujj közötti közvetlen kapcsolatot.

Ennek azért is van kiemelt jelentősége, mert míg az okostelefonok mérete, illetve képernyőjének nagysága évről évre folyamatosan nő, addig az okosórák esetén nagy kihívást jelent, hogy kisebb kijelző mellett is praktikusan használhatók maradjanak. Egyes modellek esetén a kijelző alig nagyobb a felhasználó ujjánál, ami nemcsak az azon található információk mennyiségét, hanem a különféle interaktív elemek megjeníthetőségét is korlátozza, arról nem is beszélve, hogy esetenként ezek megérintése is problémákat okozhat.

A jelenleg kétdimenziós megoldás továbbfejlesztésével viszont „multibemenetes ujjkövetésre” nyílna lehetőség, több mikrofon hozzáadásával pedig akár három dimenzióban is érzékelhető lenne a mozgás. Hasonló technológiával a jövőben pedig akár életnagyságú felületeken is lehetne használni ilyen típusú megoldásokat, illetve külön felületeket lehetne kialakítani vakok és gyengénlátók számára.

Forrás: Engineering.com