Tudjon meg még többet az 5G-ről!

Kapcsolódó cikkek

Tudjon meg még többet az 5G-ről!

Tudjon meg még többet az 5G-ről!

még több IoT

2 perc

Június 9-én elindult az egyik legmeghatározóbb technológiai újdonságot ismertető weboldal. Az 5G.hu célja a hiteles és pontos tájékoztatás, a nagy sávszélességű mobilinternet-szolgáltatás lehetséges felhasználási területeinek bemutatása – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre.

A távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett számos további területen eredményez változásokat. Új távlatokat nyit, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a többi között a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, a mezőgazdaságban, a sportban és a szórakoztatóiparban is.

A becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik az európai adatforgalom 29 százaléka – az eddigi sávszélesség sokszorosával és alacsony késleltetéssel.  

A fejlesztések első fázisában az emelt szintű mobil szélessávú szolgáltatások valósulnak meg. A felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, például egy kétórás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken.

Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik. A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként az idei év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon.

A magyar kormányzat a mielőbbi elterjesztésre törekszik, mert az 5G-hálózat a digitalizáció egyik központi alapinfrastruktúrájaként döntő mértékben befolyásolja hazánk versenyképességét is – emelte ki az ITM.