Szívesen lecserélné egy robotra a főnökét?

Szívesen lecserélné egy robotra a főnökét?

Szívesen lecserélné egy robotra a főnökét?

még több IoT

2 perc

A Massachusettsi Műszaki Egyetem legújabb felmérése azt mutatja, hogy a legtöbb ember sokkal szívesebben fogadna el utasításokat egy mechanikus felettestől, mint az aktuális főnökétől.

Az innovatív technológiák és a Dolgok Internetének korában egyre gyakrabban tűnnek fel robotok a fejlesztő vállalatok gyártószalagjain. A mechanikus gépek a munkaerőpiacra is betörtek, korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a robotok többi között a kereskedelemben, szállodaiparban és a kórházakban is felválthatják emberi kollégáikat. Bár sokan még mindig komoly ellenérzéssel tekintenek az ilyen típusú robotizálásra, de a Massachusettsi Műszaki Egyetem most mégis meglepő eredményre jutott legújabb kutatásában.

Elveszik-e munkánkat a robotok? >>A neves MIT kutatói azt vizsgálták, hogy egy két emberből és egy droidból álló csapatban hogy alakulnak a szerepek és a feladatmegosztás.

Az eredmények azt tükrözik, hogy a legtöbben szívesebben fogadnának el utasításokat egy robottól, mint az aktuális főnöküktől. A dolgozók nem csak nagyobb lelkesedéssel tettek eleget a mechanikus felettes parancsainak, de a felmérés még arra is rávilágított, hogy a robotok jóval hatékonyabban tudták irányítani a munkacsoportokat, mint emberi versenytársaik.

A kutatásban részt vevők egyöntetűen arról nyilatkoztak, hogy a fémmel borított főnökök sokkal jobban megértették őket, illetve új szintre emelték a csapatuknak a hatékonyságát. A projektet vezető Matthew Gombolay természetesen kiemelte: az, hogy robotok kezébe adják az irányítást, nem jár együtt automatikusan azzal, hogy a gépek teljes mértékben leváltanák az emberi alkalmazottakat. Itt csak arról lenne szó, hogy a felmerülő feladatokat jobban ütemezik, osztják el, illetve ellenőrzik egy emberek által tervezett algoritmus segítségével.  

Ezekre a munkákra pályázhatnak a robotok >>A kutatást más körülmények között is megismételték. Egyrészt azt is megvizsgálták, hogy mennyire hatékony a munkafolyamatok megszervezése egy teljesen „manuális” felállásban, vagyis ha a csapat tagjai mindannyian emberek.

A másik változatban pedig egy „félig automatizált” megoldással próbálkoztak, amelyben egy ember dolgozott önállóan, míg a másiknak a robotfőnökök adtak utasításokat. Az eredmények teljesen alátámasztották az előzetes várakozásokat, vagyis a hatékonyság növekszik a feladatok automatikussá tételével párhuzamosan, illetve az emberek úgy kívánnak részt venni a munkában, hogy közben ne kelljen apróbb vezetési döntésekkel bajlódniuk.  

A drónok és robotok az év elején megtartott, hatalmas érdeklődéssel övezett fogyasztói elektronikai kiállításon is kiemelt szerephez jutottak. A január 6. és 9. között megrendezett CES-en minden eddiginél nagyobb teret kaptak az emberi irányítás nélkül működő mechanikus gépezetek. A szakértők szerint a technológia mostanra kilépett a fantasy-térből, és a mobil- és okoseszközök forradalmának köszönhetően a különböző funkciókat betöltő robotok mostanra egyre több helyen „kopogtatnak”. A nemzetközi kiállítás szenior alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a robotok forradalmasítják a tanulást, az üzleti életet vagy az egészségi állapotunk monitorozását és a háztartásvezetést, azáltal, hogy a gépek olyan tevékenységeket is képesek elvégezni, amelyeket az ember nem.

Forrás: Business Insider