Okosesernyők segíthetnek az időjósoknak

Okosesernyők segíthetnek az időjósoknak

Okosesernyők segíthetnek az időjósoknak

még több IoT

3 perc

Az esős napokhoz illő témát választottunk: a jövő esernyőire szenzorokat szerelhetnek, amelyek egyfajta közösségi időjárás-jelentést tennének lehetővé.

Bár manapság már egyre pontosabbak a rövid távú időjárás-előrejelzések, de a jelentésekből a bizonytalanság továbbra sem küszöbölhető ki. A klímaváltozás hatására a helyi időjárási viszonyok gyorsan változnak, egyre gyakoribbak a néhány perc alatt bekövetkező zivatarok, vagy az sem ritka, ha egy nap alatt akár 20-25 fokot is hűl a levegő. Ezek alapján érthetően egyre fontosabb szerepük van a minél pontosabb előrejelzéseknek.

Kulcskérdés, hogy mi tudná a jóslatok pontosságát javítani?

Dr. Rolf Hut, a hollandiai Delft Technológiai Egyetem professzora egy új módszert dolgozott ki, amely az esernyőket mérőeszközökkel látja el. Ezek az apró szenzorok az esőcseppek által a vásznon keltett rezgéseket érzékelik. A találmányt „piezo sensornak” nevezték el, amely Bluetooth-kapcsolattal, a telefonon keresztül küldi el a központi számítógépeknek az adatokat. A felhasználóknak eközben nem kell a mérők tartásával, hordásával törődni, amelyeket általános tartozékként rögzítettek az ernyők belső felületére.

A professzor ötletében azonban ez csak a kezdet, a tervek szerint a módszert tömegessé tenné, így az éppen az utcán tartózkodó esernyők „állapotáról” – a helymeghatározás segítségével – pontos információkat lehetne közölni. A megoldás egyfajta közösségi összefogást jelentene, amely mindenki számára elérhetővé tenné a valós idejű adatokat.

Mindeddig a kutatók a tudományos megközelítésben hittek. Az érzékelők fejlesztésében, a műholdak méretének növelésében keresték a megoldást. Ez az egyszerű ötlet azonban lehet, hogy részben kiválthatja vagy segítheti az eddigi technológiai kutatásokat.

„Az emberiségnek radarok és szatellitek állnak a rendelkezésre, de a földfelszíni mérést ezek nem váltják ki, ahol lényegében a legfontosabb az időjárási környezet” – mondta a professzor egy BBC-nek adott interjúban. Dr. Rolf Hut hozzátette: az adatközlés bonyolultabb útvonalon történik, mint ahogy az valójában szükséges lenne, ugyanis egy ilyen rendszer kidolgozása technológiai és költséghatékonysági előnyökkel is járna.

A cégek is profitálhatnak a fejlesztésből

Hut prototípusa egy gyerekméretű, találóan Micimackó-figurákkal ellátott esernyő. Az eredmények igen biztatóak a feljegyzések szerint, és a központi adatgyűjtés innentől kezdve pedig már csak egy lépcsőfok.

Ha beválik a fejlesztés, akkor a „piezo sensor” akár további termékeken is megjelenhet, így akár kalapokon vagy esőkabátokon is felfedezhetőek lesznek a kis érzékelők. De valószínűleg a mezőgazdaság és más ágazatok is hasznosítani tudják az ötletet.

Forrás: Wearable Tech News / BBC.com / Tudelft.nl