Nem ismer lehetetlent az okosmérleg

Nem ismer lehetetlent az okosmérleg

Nem ismer lehetetlent az okosmérleg

még több IoT

5 perc

IoT-technológia segítségével olyan mérlegrendszert alkotott egy amerikai fejlesztőcsapat, amelyet kisállatok mérésétől kezdve a poggyász súlyának ellenőrzésig bármire lehet használni.

Alan Kelly fizikusként dolgozott, amikor egy alkalommal Írországból utazott volna haza a szüleitől az Egyesült Államokba. A feladandó poggyász súlyát szerette volna lemérni, de az egész házban nem talált erre alkalmas mérleget: volt egy a konyhában, a fürdőszobában, sőt még egy irodai célokra szánt eszköz is előkerült, de egyik sem volt a céljának megfelelő.

Így született meg a Weighitz, a szerinte teljesen univerzális okosmérleg. A rendszer egy vagy több, szenzorral ellátott, korong alakú eszközből áll, amelyek nem rendelkeznek saját tálcával, a felhasználó azt teheti a tetejére, ami neki épp a legmegfelelőbb.

Egyszerre használható tehát főzés közben, a fürdőszobában, de utazás előtt a bőrönd is külön tálcává válhat. A készülék az adatokat a tulajdonos okostelefonjára küldi, amely különböző alkalmazások segítségével képes értelmezni is az adatokat. A konyhában például nemcsak az alapanyag súlyát, hanem tápértékét is kiírhatja, a fürdőszobában hosszú távú grafikonon követhető a testsúly, a feladandó csomag esetén pedig figyelmeztethet a készülék, ha a súly túllépte a megengedett keretet.

Ráadásul amikor elkezdődött a termék tesztelése, többen megkeresték a fejlesztőcsapatot ötleteikkel. Így született olyan alkalmazás is, melynek segítségével a kisállatok súlyát is meg lehet mérni oly módon, hogy közben az állat kedvenc fekhelye lehet a tálca. Az ötletek között szerepelt egy kávézó tulajdonosának a kérése is, aki olyan megoldást szeretett volna, amely segít pontosan kimérni a kávészemeket a tökéletes csésze kávéhoz.

Valószínűleg mások is meglátták a megoldásban rejlő lehetőségeket, hiszen a kapcsolódó Kickstarter-kampányban kitűzött 30 ezer dolláros támogatási célt háromszorosan bőven túlteljesítették. A korai megrendelők a tervek szerint már jövő hónapban élesben is kipróbálhatják a mérleget.