Nagyot mehet idén a globális IoT-piac

Kapcsolódó cikkek

Nagyot mehet idén a globális IoT-piac

Nagyot mehet idén a globális IoT-piac

még több IoT

2 perc

2021-ben a vállalati szektor dolgok internetéhez kapcsolódó költései negyedével emelkedhetnek, leginkább a szoftverfejlesztéseknek és az IoT-biztonsági megoldásoknak köszönhetően, áll az IoT Analytics legfrissebb jelentésében.

A tavalyi 12,1 százalékos növekedést és ezzel 128,9 milliárd dolláros forgalmat realizáló vállalati IoT-piac idén akár 24 százalékkal is bővülhet. Az Ipar 4.0 és Internet of Things területét elemző cég 2021 után éves szinten 26,7 százalékos emelkedést vár, a forgalom pedig 2025-re meghaladhatja a 410 milliárd dollárt.

Jelentős eltérések lehetnek

Bár a vállalati szektor 2020-ban 12,1 százalékkal többet költött okosmegoldásokra, mint egy évvel korábban, az egyes szegmensek költését a covid-járvány különbözőképpen befolyásolta. Míg például a hardverekre mindössze 5,4, addig az IoT-alapú felhő- és infrastruktúra-megoldásokra 34,7 százalékkal többet szántak a cégek.

Az utazások korlátozása és a vállalati büdzsék befagyasztása miatt a hardverek rendszerbe állítását sok helyen elhalasztották. Ugyanakkor azoknál a szoftveres megoldásoknál kisebb volt a negatív hatás, amelyek a járványhelyzetben támogatták a cégek munkáját (például az eszközök IoT-alapú távoli monitorozása), ezeknél esetenként akár a covid-helyzet erőteljes felfutást is hozhatott.

Kínában, ahol a koronavírus terjedését hamar meghozott intézkedésekkel kordában tudták tartani, a világátlag csaknem kétszeresével, 23,5 százalékkal emelkedett a cégek IoT-költései. Hiába befolyásolja továbbra is a járvány az IoT-büdzséket, az elemzőcég azt várja, hogy idén a Dolgok Internetéhez kapcsolódó kiadások  világszinten elérhetik a 159,8 milliárd dollárt.

A sokak által jósolt post-covid digitalizációs nyomásnak már látszanak a jelei, és prognózis szerint a digitális technológiák növekvő használata a 2022 és 2025 közti időszakban 26,7 százalékos összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelenthet. Mindeközben a globális Internet of Things kapcsolatok száma az előző évtizedhez képest megtízszereződhet, és elérheti a 31 milliárdot.

Átmeneti nyertesek és vesztesek

Az alacsony olajárak a szénhidrogén-ipart tavaly kedvezőtlenül érintették, így a szektor a globális átlagnál nagyobb visszaesést könyvelhetett el. Nem így a logisztikai cégek, melyek költéseit az e-kereskedelem és az online vásárlások felfutása tavaly 22,3 százalékkal növelte.

Összehasonlításképpen a járműipar IoT-kiadásai vegyesen alakultak. A kínai gyártók majdnem 20 százalékos növekedést értek el, míg az európai és dél-amerikai autógyárak átlag alatt teljesítettek. A 2021-es kilátások azt mutatják, hogy leginkább a gyógyszeripar, a fémipari és az energiaszektor növelheti az intelligens fejlesztésekre fordított összeget.

Regionális különbségek

A vállalati IoT-költések tavaly Európában 9,7, Észak-Európában 14,9, az ázsia-csendes-óceáni régióban (APAC) pedig 17 százalékkal emelkedtek. A különbségeket magyarázhatja a világjárvány területi-időbeli terjedése és a társaságok különböző reagálása is. 

Idén minden említett régióban a digitalizációs kiadások növekedésére számít az IoT Analytics. Várakozásaik szerint az élen Ázsia és a csendes-óceáni térség áll majd, őket követik az észak-amerikai és az európai régiók.