Műholdas rendszer a korallzátonyok védelméért

Kapcsolódó cikkek

Műholdas rendszer a korallzátonyok védelméért

Elindították a világ első műholdas korallzátony-megfigyelő rendszerét

még több IoT

1 perc

A távérzékelő program élőben követi nyomon a korallok fehéredését – jelentette be az Arizonai Állami Egyetem.

Az Allen Coral Atlas program műholdalapú globális térképe – amely júliusban készül el teljesen – átfogó és példa nélküli módon képet ad a korallzátonyok változásairól. Az ökoszisztémák megőrzése és a gyors reagálás szempontjából is fontos információkat szolgáltathat a tudósoknak, döntéshozóknak, politikusoknak és a zátonyokat kezelő hatóságoknak, közösségeknek – írta a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A világ korallzátonyai folyamatosan fehérednek. Az óceánok vizének melegedésével, szennyezettebbé és savasabbá válásával az egyes klímamodellek szerint 2050-re a zátonyok koralljaik akár 70-90 százalékát elveszíthetik. Eddig nem létezett olyan világszintű rendszer, amely megfigyelni képes ezeket a súlyos stresszhatás alatt álló életközösségeket.

A műholdak nagy felbontású műszereik segítségével észlelik a zátonyok fényességében bekövetkező változásokat. Egy algoritmus segítségével állapítják meg, hogy a zátony stresszhatás alatt van, vagy épp ellenáll a tengeri hőhullámoknak.

Ez a módszer segíthet abban, hogy a tudósok először lássák, hol, milyen mértékben alakult ki a korallfehéredés, és ahol nem, ott azonosítani tudják az ellenálló fajokat. „A rendszer ökológusaink, távérzékeléssel foglalkozó tudósaink, szoftverfejlesztők és sok más munkatárs éveket át tartó munkájának eredménye" – mondta Paulina Gerstner, az Allen Coral Atlas programigazgatója.

Forrás: