Az M2M is segíthet az esőerdőknek

Az M2M is segíthet az esőerdőknek

Az M2M is segíthet az esőerdőknek

még több IoT

3 perc

A szenzorok felveszik és mobilon továbbítják a láncfűrészek és traktorok hangját.

Brazília egyik legősibb bennszülött csoportja, a Tembe törzs egy technológiai startup céggel állhat össze, hogy megvédjék az Amazonas-medence esőerdőit. Az M2M-eszközhálózat segítségével az illegális fakivágásokat mérsékelhetik, ezeket ugyanis mobil eszközökön is figyelemmel lehet majd kísérni – számolt be róla az M2M World News.

Az esőerdők pusztítása összességében jobban számít az üvegházhatásban, és ezáltal az éghajlatváltozásban, mint az autók, teherautók, repülők és hajók szén-dioxid-kibocsátásából eredő káros anyag hatása. A környezetvédők szerint a legjobb és leggyorsabb út a klímaváltozás megállításában és kedvező irányba terelésében az illegális fakivágás megállítása, elsősorban az esőerdők területén, ahol a pótlás nehezebb és hosszadalmasabb folyamat.

Az említett bennszülött törzs a Maranhao és a Gurupi folyó mentén, Brazília Amazonas és Pará szövetségi államai területén él már évezredek óta, és habár régóta erősen tiltakoznak az illegális fakitermelés ellen, eddig nem sok sikert és változást tudnak kiharcolni. Pedig az ő lakhelyük biztonsága és szépsége mellett már nem csak lokális, hanem globális méretű problémáról van szó. Az elmúlt időszakban állami pereken keresztül visszanyertek egy 600 ezer hektáros területet, így jogi eszköz is van már a kezükben az esőerdő védelme érdekében.

Habár nagy változásokat nem sikerült elérniük, az utóbbi években azért egy fontos változás történt: az állam és a kormány (külső politikai nyomás hatására is) fontos lépéseket és erőfeszítéséket tett az ügy érdekében. A Greenpeace kétéves kutatómunkája szerint továbbra is csak kis mértékben tudják kontrollálni a folyamatokat, a fakitermelés 78 százaléka továbbra is illegális.

A törvénytelen fakivágás ellen a Rainforest Connection, egy San Franciscó-i székhelyű technológiai startup cég is felveszi a harcot. Egy M2M-eszközök által felépített hálózat ugyanis mind az üzemeltetőknek, mind a kormánynak pontos és valós idejű képet és kimutatást biztosít. A megoldás a régi mobiltelefonokat alakítja át napelemmel működő szenzorokká, amely felveszi és továbbítja a láncfűrészek és traktorok hangját az esőerdőben. Ezekben egy rendkívül érzékeny és széles hatótávú mikrofon segíti a fejlesztőket.

A nyílt fejlesztésű platform jelzést küld abban az esetben, hogyha hangjelzést érzékel, így az illegális munkafolyamatok pontos helyét és idejét továbbítja, és regisztrálja is egyben. Az alacsony energiafogyasztású és költségű készülék vezeték nélküli csatlakozást használ, és egy felhőalapú központba küldi az adatokat. Innen kapja a riasztásokat a felszíni központ.