IoT: egyre nagyobb lehet a kereslet az okosmegoldások iránt

IoT: egyre nagyobb lehet a kereslet az okosmegoldások iránt

IoT: egyre nagyobb lehet a kereslet az okosmegoldások iránt

még több IoT

2 perc

A különféle társadalmi, gazdasági és a politikai hatások és változások jelentősen befolyásolhatják az új technológiák iránti keresletet.

Az új termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos érdeklődés függ az emberek számától, életkorától, nemétől, anyagi helyzetétől és kulturális környezetétől is. Ezek mellett nem szabad megfeledkezni a társadalmi helyzetről sem, hiszen a gazdasági tevékenység, a javak mennyisége és eloszlása révén egyesek megengedhetik maguknak, hogy kipróbálják a különféle újdonságokat, míg mások lehetőségei és anyagi forrásai sok esetben erősen korlátozottak.

Így nyerhetünk a Dolgok Internetével

A Föld népessége egyre nagyobb mértékben növekszik, emellett pedig a várható életkor emelkedése és az urbanizáció miatt egyre több termékre lesz kereslet, ideértve a csatlakoztatott IoT-eszközöket is. A népesség „elöregedése” például azt eredményezheti, hogy az emberek egyre inkább hajlandók lesznek beruházni olyan termékekbe és szolgáltatásokba, amelyek megkönnyítik mindennapi életüket, figyelemmel kísérik egészségügyi állapotukat, vagy távfelügyelet biztosítanak.

Az egyre növekvő városi lakosság életét segíthetik az intelligens épületek és infrastruktúrák, hiszen ezek segítségével hatékonyabbá válhat a település működése, csökkenthetők a kritikus környezeti hatások, javítható a közbiztonság, a zsúfolt utakon pedig ésszerűbb közlekedés valósítható majd meg – részletezte az IoT Evolution World.

Már most vannak olyanok, akik megengedhetik maguknak az okos(abb) autókat és otthonokat, valamint egyre több technikai, pénzügyi és jogi cég hajlandó beruházni a különféle „okos” irodai megoldásba. Ahogyan pedig a fogyasztói eszközök is egyre megfizethetőbbé, a kapcsolódó hálózatok pedig megbízhatóbbá válnak, várhatóan úgy fognak a középosztály tagjai is egyre rendszeresebben beruházni az ilyen típusú megoldásokba – elég csak az okostelefonok és -kiegészítők elterjedésére gondolni.

Életmentő megoldások

A világhálóra csatlakoztatott eszközök és megoldások pedig akár életmentőnek is bizonyulhatnak, például a hálózati kapcsolattal rendelkező tűz- és füstérzékelő baj esetén azonnal értesítést küld tulajdonosa okostelefonjára. De az is nagy segítség, hogy ma már az autóban is egyszerűen ki lehet hangosítani a telefont, vagy a gépjármű képes diagnosztizálni a saját karbantartási igényeit is. Az adaptív forgalomirányító lámpák és szenzorok révén pedig átláthatóbbá, biztonságosabbá de mindenekelőtt hatékonyabbá válhat a városi közlekedés.