Így lehet finomabb bor – akár percek alatt

Így lehet finomabb bor – akár percek alatt

Így lehet finomabb bor – akár percek alatt

még több IoT

2 perc

A szakértő borkedvelők tudják, hogy a vörösborok esetén fontos azok levegőztetése ahhoz, hogy az aromák kiteljesedhessenek. Sokszor ez hosszú órákat is igénybe vehet, ám egy új fejlesztésnek köszönhetően állítólag akár egy-két perc is elég.

A sommelier-k egyik leglátványosabb feladata az úgynevezett dekantálás, mely a bor átöntését jelenti. Ennek kettős funkciója van, az első, hogy az idősebb borokat leöntsék a lerakódott üledékről, második viszont, hogy a bor levegőt kapjon. Ennek során a benne lévő tanninok sokkal puhábbá válnak (az ital elveszti a kellemetlenül száraz hatását), aromája pedig kiteljesedik.

Fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül kihagyhatatlan ez a lépés, sőt sok bor esetében teljesen lényegtelen, ám az igazán ínyencek és a tapasztalt borszakértők valószínűleg erre is szeretnének odafigyelni. Az iFAVINE csapata arra az esetre fejlesztette ki az alábbi készüléket, ha valakinek csak a vacsora előtti percekben jut eszébe az, hogy a bornak esetleg levegőzésre lenne szüksége.

A hagyományos megoldás abból áll, hogy az italt átöntik egy olyan üvegbe, amelyben a folyadék a lehető legnagyobb felületen érintkezhet a levegővel. Az iSommelier elnevezésű eszköz ezzel szemben egy szabadalmaztatott eljárás segítségével a levegőből kinyert oxigént „nyomja” át a folyadékon, így az akár 18-20 órát is igénybe vevő folyamat néhány perc alatt elvégezhető.

A 2016-os IFA kiállításon az érdeklődők személyesen is kipróbálhatták, érezhették a különbségeket a dekantált és a palackból öntött bor között, az Index újságírójának beszámolója szerint már az illata is más volt a közvetlenül öntött, valamint az egy és két percig levegőztetett vörösbornak.

Az eszköz és a kapcsolódó alkalmazás abban is segít, hogy kell-e egyáltalán levegőztetni az adott bort, és ha igen, mennyi ideig. Ehhez a gyártó által összeállított – az ígéretek szerint megfelelően nagy – adatbázist használja, így a felhasználónak elég csak a borászat nevét, a szőlőfajtát és az évjáratot megadni.

Egyelőre nincsenek pontos információk a forgalmazással kapcsolatban, de ha minden igaz, a termékhez készített videóból úgy tűnik, a jövőben Magyarországon is árulni kívánják a terméket.