IFTTT: okosprogramozás kezdőknek

IFTTT: okosprogramozás kezdőknek

IFTTT: okosprogramozás kezdőknek

még több IoT

5 perc

Akár az átlagfelhasználóknak tervezett IFTTT-t, akár a vállalati szférát célzó Microsoft Flow-t használja, a személyre szabható parancsok segítségével megkönnyítheti életét.

A legtöbb programozó a „ha X esemény bekövetkezett, akkor Y lép életbe” jellegű parancsok tervezésével kezdi. Az alkalmazások legnagyobb része ezen az elven működik, elég például egy intelligens, világhálóra csatlakoztatott riasztórendszerre gondolni. Ha a megadott időintervallumban (amikor a tulajdonos nincs otthon) a szenzorok mozgást érzékelnek, azonnal riasztást küldenek a felhasználó telefonjára, valamint a biztonsági szolgálatnak.

Jelentősen bővítheti az ebben rejlő lehetőségeket az IFTTT (If This, Then That) nevű alkalmazás, hiszen ez számos különböző szolgáltatást gyűjtött össze egy helyen, hogy a felhasználók ezeket tetszőleges összefüggésekben kezeljék.

Kreatív okosotthon

Az ingyenes alkalmazás elérhető okostelefonról és böngészőből is, segítségével pedig számos internetes szolgáltatás párosítható különböző eszközökkel. Lakótársak például egy automatikus e-maillel könnyen tájékoztathatják egymást arról, hogy mikor értek haza. A levél akkor érkezik meg postafiókjukba, amikor valaki felcsatlakozik az otthoni WiFi-hálózatra. A feledékenyeken segíthet, ha az okoszárat is hasonló feltételekhez kötik: ha egy telefon sincs a hálózaton, eltolódik a retesz, így fel sem merülhet, hogy valaki elfelejtse bezárni maga mögött az ajtót.

Hasonló kreatív párosításokkal (az alkalmazás egész konkrétan „recepteknek” hívja őket) szinte Dunát lehetne rekeszteni, de még jó néhány hasznos tippre rávilágíthat a Google videója, amelynek két szereplője az OnHub központi vezérlőegységen tesztelte a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Egyszerűsített munkafolyamatok

Az IFTTT-hez hasonló megoldással rukkolt elő a napokban a Microsoft is. Ugyan a Flow bétaváltozata már április óta elérhető volt egyes felhasználóknak, mostantól kezdve használhatók a végleges verzió nyújtotta lehetőségek is.

Az alapgondolat hasonló, mint az előbb említett megoldásban, azzal a különbséggel, hogy az integrált alkalmazások elsősorban a vállalati folyamatok felgyorsítását célozzák meg, és kevésbé az IoT-felhasználókat. Éppen ezért egyelőre hiányoznak is belőle a különböző okoseszközök, így elsősorban az olyan felhőalapú szolgáltatásokra koncentrálnak, mint például az Office 365 vagy az internetes kommunikációt megkönnyítő Slack.

A leglényegibb különbség, hogy a Flow segítségével már nem csak kételemű parancsokat lehet létrehozni, hanem egész folyamatokat is. Az ingyenes változat havonta 750 ilyen „flow” lefuttatását teszi lehetővé, az ennél nagyobb igényű felhasználók ötdolláros havi díjjal fizethetnek elő a korlátlan szolgáltatásra.

Forrás: The Verge