A partneri szövetségek jelentik az M2M kulcsát

A partneri szövetségek jelentik az M2M kulcsát

A partneri szövetségek jelentik az M2M kulcsát

még több IoT

3 perc

Ma már a gépek közötti kommunikációra épülő M2M-platformok foglalják el a központi szerepet a Dolgok Internetének további térhódításában, szinte napról napra születnek új kulcstechnológiák és partneri szövetségek, amelyek a további fejlesztéseket előmozdítják.

Hogy jobban megérthessük az M2M / IoT (Internet of Things: Dolgok Internete) platformok jelentőségét, elegendő csak a francia technológiai startup, a Sigfox esetére gondolni. A társaság több befektetővel is tárgyalásokat kezdett, hogy pénzügyi támogatást kapjon egy globális IoT-hálózat kiépítéséhez. A cég megközelítőleg 50 millió eurót kíván összegyűjteni, hogy ezzel megfelelő alapot teremtsen a különféle szenzorok világhálóra való csatlakozását segítő rendszer kialakításához. Összehasonlításképp azt is érdemes megjegyezni, hogy társaság korábban már 16,5 millió eurót fordított hasonló hálózati fejlesztésekre.  

A francia cég beruházásaival elsősorban autógyártóknak, közműszolgáltatóknak és az okosotthonok megalkotásában élen járó vállalatoknak kíván segítséget adni ahhoz, hogy minél több, hálózatra kapcsolt eszközzel, illetve új szolgáltatásokkal jelenhessenek meg. A társaság azzal számol, hogy három éven belül már a „fél világnak” biztosíthatja az IoT-hez való csatlakozást.

Még több együttműködés

A spanyol Securitas például jelenleg is a Sigfox hálózatát veszi igénybe az okosotthonok biztonsági rendszereinek kialakításakor. Spanyolország mellett a francia cég az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államok egyes területein is jelen van.

Így lehet milliomossá válni az IoT-vel >>A fejlesztő vállalatok közti partneri szövetségek minden bizonnyal kulcsszerepet játszanak majd az M2M (machine-to-machine) széles körű elterjedésében. Ennek egyik szemléletes példája az Inmarsat, illetve a Stream Communications társulása. A partnerség jól tükrözi, hogy a műholdas kommunikáció, valamint a meglévő GPRS, 3G- és 4G-technológiák ötvözése mekkora lökést adhat az M2M-alkalmazások világszintű térhódításának. A Stream Communications alapítója és igazgatója, Nigel Chadwick szerint a műholdas kapcsolatot ma már nem lehet félvállról venni a gépek közötti kommunikáció világában.

A fejlesztéseket előmozdító partneri szövetségek egy másik példája az Európa legnagyobb üvegszálas optikai kábelhálózatát üzemeltető Interoute és a Wyless között született megállapodás. Az egyezség részeként a jövőben a Wyless Porthos névre elkeresztelt menedzsment platformját alkalmazzák az Interoute virtuális adatközpontjában (VDC – Virtual Data Centre), hogy ezzel javítsák az ügyfélszolgálatok működését, illetve támogassák az internethez csatlakozó újabb készülékek fejlesztését.

Ha az adatvédelem oldaláról vesszük szemügyre a piacot, akkor megemlíthető a digitális biztonságtechnikai megoldásokat nyújtó Oberthur Technologies (OT) is, amely nemrég lépett stratégiai szövetségre az IoT-platformot biztosító Cumulocity-vel.

A társulás elsődleges célja, hogy garantálja az adatok védelmét a banki tranzakciók, a kártyahasználat, illetve a mobiltelefonos beszélgetések során. Az OT olyan megoldást dolgozott ki, amelynek köszönhetően a partnere ügyfelei rizikó nélkül gyűjthetnek adatot az internethez csatlakozó eszközökből a világ bármely pontjáról, és valós időben kezelhetik ezeket az információkat. A szövetség arra is lehetőséget teremt, hogy a Cumulocity partnerei akár távolról is végrehajthassanak szoftverfrissítéseket vagy konfigurációkat, illetve újabb üzleti alkalmazásokat fejlesszenek.

Forrás: M2M Now