CES 2015: Minden rekord megdőlt a kaszinóvárosban

CES 2015: Minden rekord megdőlt a kaszinóvárosban

CES 2015: Minden rekord megdőlt a kaszinóvárosban

még több IoT

3 perc

Rengeteg újdonságot és a jövőnket meghatározó digitális trendet mutattak be a Las Vegasban rendezett CES keretében. A legújabb fogyasztói elektronikai újdonságokat felvonultató grandiózus show a számok szintjén minden eddigi rekordot megdöntött.

Összesen 3 600 kiállító mutatott be 20 ezer új terméket csaknem 205 ezer négyzetméteren 170 ezer látogatónak, akik számos, a mindennapi életvitelt jelentősen átformáló technológiai fejlesztéssel találkozhattak.

A hagyományosan január elején megtartott kiállítás a globális fogyasztói elektronikai ipar legnagyobb érdeklődéssel övezett éves seregszemléje. Az idei CES talán egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy a különböző termékkategóriákban és iparágakban zajló digitális forradalom egyre inkább egy irányba tart.

A prímet egyértelműen a sofőr nélkül is működő autók, a gigantikus tévék, a viselhető eszközök, illetve az okosotthonos alkalmazások vitték a mustrán.

A kiállítást szervező CEA (Fogyasztói Elektronikai Szövetség) elnök-vezérigazgatója szerint a mostani rendezvény messze felülmúlta az előzetes várakozásaikat. Gary Shapiro hangsúlyozta: a show azt az érzést erősítette a résztvevőkben, hogy az innováció számos globális kihívásra fog megoldást találni a környezetvédelemtől a mezőgazdaságon át a közlekedésig, egészségügyig és biztonságig. „A CES a tartalom, a szolgáltatások és termékek közötti konvergencia motorja, amelyek kombinációja olyan lenyűgöző új technológiákat hoz létre, amelyek nagyban javítják az életminőséget” – fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

Csúcson az autóipari innováció: jönnek a sofőr nélkül guruló járművek

Digitális élettérré alakult a Mercedes új modellje >>Az okostechnológiának köszönhetően robbanásszerű fejlődés zajlik a járműiparban. A CES-en rekordszámú, 11 autógyártó vett részt és mutatta be a legújabb modelljeit. Az önmagát vezető kocsi már nem csak a fantázia szülötte: többi között az Audi, a Mercedes, a BMW és a Volkswagen is bemutatta sofőr nélküli technológiáját, amelynek köszönhetően az autó magától parkol, önállóan is megtesz kisebb távolságokat vagy akár vezető nélkül is közlekedik.

Itt az okostextil: a divatipar is rákattant a viselhető technológiára

Egyre nagyobb teret hódítanak a különböző fitneszkütyük és viselhető eszközök, amelyek már nem csak lépést számolnak, de szenzorok segítségével mérik a szívritmust, a vérnyomást és az izomtónust is – így rengeteg adattal segítik az egészséges, sportos életmódot. Az új generációs viselhető eszközök egyre jobban néznek ki, a divatipar is magába szívja a technológiai trendeket. A legújabb fitnesztracker eszközök már közvetlenül beleszőhetőek a pólókba, nadrágokba, biciklis dzsekibe vagy éppen zoknikba, így hamarosan búcsút inthetünk a sokszor kényelmetlen és méretes okoskarkötőknek.

Íme, a CES 2015 toplistája >>Egyre több gyártó – technológiai, óragyártó és divatcég is – rukkolt elő saját okosórájával a CES-en, az eszköz elterjedésében nagy a potenciál és már a klasszikus óradizájnt kedvelők is megtalálhatják kedvenceiket.

Már minden eszköz okos

A CES egyértelműen megmutatta, hogy az okostechnológia térnyerése folytatódik a háztartásokban is. Szinte minden, korábban akár analóg módon működő eszközbe beszivárog a digitális forradalom. Az internetnek köszönhetően pedig minden hálózatba is köthető, így a mosógép, hűtőgép, a sütő, a fűtés, a világítás, a televízió, a zenelejátszó vagy éppen a biztonsági rendszer és a zárak már telefonnal is irányíthatóak. Az eszközöket emellett a felhasználói szokásokat kiismerő, tanuló üzemmódra, automatikus működésre is lehet állítani.

A show-ról természetesen nem hiányozhattak a legújabb televíziók, okostelefonok és egyéb szórakoztató elektronikai eszközök sem. A tavalyi kiállítás keretében bemutatott 4K-felbontású tévék egyre megfizethetőbbé válnak, sőt több gyártó már a 8K-felbontást alkalmazza, a képernyők pedig egyre méretesebbek. Telefonok terén pedig az LG flexibilis, „öngyógyító” burkolattal ellátott készüléke volt a legmeghatározóbb trend.