Az okostechnológia is beszáll az erdőtüzek elleni harcba

Az okostechnológia is beszáll az erdőtüzek elleni harcba

Az okostechnológia is beszáll az erdőtüzek elleni harcba

még több IoT

2 perc

A pusztító futótüzek nemcsak az élőhelyeket károsítják, hanem a növényzet elpusztításával – a nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátás miatt – hosszú távú károkat is okoznak.

Az elmúlt évtized legrosszabb futótűz-szenzonját az Egyesült Államok volt kénytelen megtapasztalni. Ezt követi a 2019-ben és 2020-ban pusztító ausztrál bozóttűz-sorozat, amely több mint 46 050 750 hektárnyi területen okozott komoly károkat. A kánikula és a sorozatos melegrekordok pedig egyes szakértők szerint eddig nem látott tüzekhez vezethetnek az Egyesült Államok és Kanada nyugati részein, ahol már javában készülnek az éves szezonra.

A Dryad Networks az IoT segítségével előzné meg vagy mérsékelné mindezt. Silvanet nevű hálózatuk ugyanis már parázsló stádiumban képes észlelni a potenciális erdőtüzeket, amikor azok még könnyen megfékezhetők.

Carsten Brinkschulte, a Dryad Networks vezérigazgatója és társalapítója elmondta, mára teljesen egyértelművé vált, hogy világszerte nő a bozóttüzek száma és intenzitása. Így sürgősen szükség van egy olyan megoldásra, amellyel ezek még azelőtt azonosíthatók, hogy kicsúszna az irányítás az ember kezéből.

A startup fejlesztésének lényege, hogy kicsi, mégis rendkívül érzékeny, napenergiával működő gázérzékelők rögzíthetők a fákra a levegő összetételének, hőmérsékletének, páratartalmának és légnyomásának ellenőrzésére.

Az így nyert adatokat a Silvanet IoT mesh hálózat segítségével egy felhőalapú megfigyelőplatformra küldik, amely potenciális tűz észlelése esetén riasztást küld a helyi hatóságoknak. (A mesh hálózat esetén nem egyetlen nagy, hanem több kisebb hálózati központ a jellemző, amelyek eltérő feladatokat látnak el.)

A készülékek a Bosch Sensortec által biztosított új, nagy pontosságú gázérzékelőket használják. Ez a „digitális orr” a mesterséges intelligencia (MI) révén tudja megkülönböztetni a tüzeket például egy elhaladó dízel kamion által kibocsátott szennyező anyagtól.

Stefan Finkbeiner, a Bosch Sensortec vezérigazgatója szerint céljuk az emberek életminőségének javítása és a jelenlegi és jövő generáció megélhetésének biztosítása. Ebben központi szerepet játszik a fenntarthatóság, a klíma- és a természetvédelem kérdésköre.

A vállalat négy az egyben, BME688 típusú szenzora nagyfokú érzékenység, rendkívül alacsony energiafogyasztás és a gépi tanulás révén támogatja a levegőben lévő gázok összetételek azonosítását. Ez megfelelő alapot jelent a rossz levegőminőség vagy a korai tűzérzékeléshez – tette hozzá a szakember.

A többlépcsős mesh hálózat működését átjárók (gateway) segítik. Így ez a megoldás olyan nagy és távoli erdők lefedésére is használható, ahol nem áll rendelkezésre mobilkapcsolat. Összehasonlításképpen érdemes tudni, hogy a tipikusnak számító LoRaWAN átjárók csak körülbelül 12 kilométeres körzetben használhatók.

Forrás: