Az okosotthon a kiadásokat is csökkentheti

Az okosotthon a kiadásokat is csökkentheti

Az okosotthon a kiadásokat is csökkentheti

még több IoT

1 perc

Az Index újságírója különböző okosotthon-készülékeket tesztel saját lakásán, most épp a Siemens egyik okostermosztátját és komplett fűtésirányító-berendezését próbálta ki.

Amikor a Google megvette a Nestet, napokig mindenki az okostermosztátokról beszélt. Sokan lelkesedtek rá arra, hogy a termosztát képes megtanulni szokásainkat, és a hőmérséklet rugalmas beállítgatásával segít sprórolni a fűtésszámlán. A Siemens Synco nevű rendszere nem tanulékony, cserébe a legapróbb részletekig be lehet állítgatni szinte mindent – ennek teszteléséről részletes beszámolót készített az Index.

Maga a fűtésrendszer teljes kiokosítása egy egész napig eltartott. A radiátorokra elektromos szelepmozgatót kellett tenni. Aztán felszerelték a külső időjárás-figyelő egységet, a központi kommunikációs egységet pedig összelőtték a wifivel. Így mindent egy helyről lehet irányítani, még akkor is, ha senki sincs otthon.

Ween okostermosztát - Tényleg olyan sokat tud?

Az első néhány nap tanulással telt: első lépésként rögtön be kellett állítani a szobákban, milyen legyen a hőmérséklet. Alapbeállításként reggel hat és este tíz között van a komfortzónában az összes helyiség, ez azt jelenti, hogy 21 fokra fűti fel a szobákat. Az újságíró a rendszernek azt is megadta, hogy hazaérkezésük előtt fél órával kezdjen fűteni a nappaliban és a fürdőben, hogy melegre érkezzenek.

A rendszert még csak két hete használja, így arra a kérdésre egyelőre nem tud válaszolni, hogy tényleg spórolnak-e vele, és ha igen, mennyit. Arra viszont már tud válaszolni, hogy nagyon pontosan, hogy szinte tizedpontosságig be lehet állítani a hőmérsékletet. Egyéni fűtésnél ugyanis nem mindegy, melyik szobában van a termosztát. A radiátoronkénti mérés pont azt jelenti, hogy mindenhol annyira fűt be a rendszer, amennyire kéri.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a központi egység a fűtés szabályozásánál sokkal többet tud. Képes kezelni a légkondicionálókat, és ha lenne elektromos redőny a házban, azt is be lehetne állítani, mikor húzza fel és még azt is tudja, hogy magától nyitogassa az ablakokat az időjárás és a lakók utasításai alapján.