A szépségre is vigyázhat a technológia

A szépségre is vigyázhat a technológia

A szépségre is vigyázhat a technológia

még több IoT

2 perc

Egyre több dolog megfigyelését bízzuk a különböző okoseszközökre, néhány gyártó terméke már azt is lehetővé teszi, hogy speciális szenzorok felügyeljék a haj, illetve a bőr szépségét és egészségét.

A L’Oreal tulajdonában lévő Kérastase hajápolási márka idén januárban a CES-en (Consumer Electronics Show) mutatta be az első intelligens hajkefét, melynek használatával minimálisra csökkenthető a töredezett hajvégek és a túlzottan erős fésülés miatti sérült hajszálak mennyisége.

A beépített szenzorokkal ellátott eszköz Wi-Fi-n vagy Bluetooth-on keresztül továbbítja az adatokat a kapcsolódó okostelefonos applikációnak, a program segítségével pedig hasznos tanácsokat kaphat a felhasználó a haj és a fésülés minőségéről. Az app figyelembe veszi az aktuális időjárási körülményeket, például a páratartalmat, a hőmérsékletet, az UV-indexet vagy akár a szélerősséget is. 

Digitális praktikák a sszépségápolásban

A napsugárzás káros hatásaira irányuló figyelmeztetésekkel összhangban a L'Oréal csoport dermatológiai bőrápoló márkája, a La Roche-Posay korábban a My UV Patch intelligens UV-tapasszal rukkolt elő. A speciális tapasz ötrétegű komplex összetevőkből áll. Például beépített szenzort és fényérzékeny festéket tartalmaz, így – a kapcsolódó mobilalkalmazáson keresztül – képes figyelmeztetni a felhasználót, amikor több fényvédő használatára van szükség.

A csúcstechnológiás összetevők és megoldások ellenére a tapasz vékony, rugalmas és kényelmes viselet, így nem zavaró a viselése. Az applikáció a kapott információk és a személyes adatok (például haj- és bőrszín) alapján meghatározza az ajánlott napozási mennyiségét és személyre szabott UV-védelmi ajánlásokat, biztonsági figyelmeztetéseket is ad.

A fentiekből is látszik, hogy kisebb lépésekben megkezdődött a szépségipar „felokosítása” is. Az Intel szerint 2020-ra a Dolgok Internetével összefüggő készülékek száma elérheti a 200 milliárdot, a változások pedig előbb-utóbb az egyébként igencsak jövedelmező szépségipart is elérik.

Forrás: South China Morning Post