A feledés homályába merülhetnek az okostelefonok?

A feledés homályába merülhetnek az okostelefonok?

A feledés homályába merülhetnek az okostelefonok?

még több IoT

3 perc

Az okosórák és más intelligens viselhető kiegészítők kombinálják a hardvereket és a szenzorokat egy szoftverrel és a felhasználói kezelőfelülettel, így a jövőben átvehetik az okostelefonok szerepét.

A használati tárgyakat a világhálón összekapcsoló Dolgok Internete gyökeresen átalakíthatja a hétköznapokat. Az egymással kommunikáló eszközök a nap 24 órájában gyűjtik az adatokat a felhasználókról; segítségükkel egyebek között távolról is lehet szabályozni az otthonok fűtését, hűtését és világítását, az intelligens orvosi készülékek figyelik a betegek egészségi állapotát, miközben az okosautók segítenek a benzinfogyasztás csökkentésében, illetve a vezetési stílus finomításában. A létrejövő hatalmas mennyiségű információhalmaz, tehát a „big data” elemzésével a fejlesztő vállalatok jelentősen javíthatják hatékonyságukat, és komoly extra profitra tehetnek szert, ha okosan használják fel az adatokat.  

Az ökoszisztéma ereje

Ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is megvalósulhasson, arra van szükség, hogy az összes készülékünk és az adataink kapcsolódjanak egymáshoz – olvasható a wtvox.com-on megjelent szakértői véleményben. A jelenlegi előrejelzések szerint 2020-ban egy átlagos fogyasztónak már több mint négy világhálóra csatlakozó berendezés lesz a birtokában. Ezek azonban nem lesznek túlzottan hasznosak, hogyha csak a szekrényben porosodnak – emelte ki cikkében Eamon Kunze szakújságíró.   

IoT: leáldozhat a guglizás korszaka? >>Ahogy a különböző operációs rendszerek képezik a mobiltechnológiák alapját, a Dolgok Internetére épülő fejlesztések gyújtópontjában azok a platformok állnak majd, amelyek összekapcsolják az innovatív eszközöket. Ezek a kezelőfelületek lehetővé teszik, hogy a különböző forrásokból származó adatokat egy helyen lehessen összegezni és elemezni.

A platformok segítségével a fogyasztók mobilfizetéseket bonyolíthatnak le, vásárolhatnak, illetve más szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek. Egy nyílt felhasználói felület kialakítása lehet tehát a kulcsa annak, hogy az IoT jóval több legyen, mint néhány különálló elem összessége – hívja fel a figyelmet a geek újságíró.

A cégek szemszögéből nézve szintén kritikus fontosságú az, hogy kiépüljön a megfelelő „ökoszisztéma”, hiszen csak ez biztosíthatja a sikerüket. A Dolgok Internetének legnagyobb nyertesei azok a vállalkozások lesznek, amelyek stabil, megbízható és hűséges vevőkört tudnak kialakítani. A termékek oldaláról ez azt jelenti, hogy több felhasználó több adatot hoz létre, ami hozzájárul az intelligens algoritmusok fejlesztéséhez, illetve az eredmények javításához. Ha a cég eladásai növekednek, akkor így sokkal jobb pozícióba kerülhet a szállítókkal való tárgyalások során, ráadásul vonzóbbá válik a potenciális partnerek számára.

Leáldozóban a mobiltelefonok csillaga?

A Dolgok Internete mennyire változtatja meg az életünket? >>Az okosórák piacra dobása a Dolgok Internetének egy újabb evolúcióját sejteti; lassanként ugyanis elmosódnak a hardverek, szoftverek és mobilkészülékek közötti határvonalak. Az IoT-alapú eszközök lényege egészen mostanáig az volt, hogy egy hardver kapcsolódik egy okostelefonos alkalmazáshoz, és a felhasználók az applikáción keresztül irányíthatják a berendezéseket. Az okosórák felbukkanása azonban megváltoztatta az eddigi felállást, hiszen a viselhető kiegészítők kombinálják a hardvereket és a szenzorokat egy szoftverrel és a felhasználói kezelőfelülettel.

Miközben az internethez való csatlakozáshoz ma még szükség van egy telefonra, nem nehéz elképzelni, hogy a jövőben az okosórák egyre nagyobb részt hasítanak ki a mobilpiacról. Ugyan már most is számos okosóra van forgalomban, de nem mindegyikükkel lehet hívásokat lebonyolítani, a teljesítményük pedig – legalábbis egyelőre – meg se közelíti az okostelefonokét – olvasható Eamon Kunze összefoglalójában. Ahogy a Dolgok Internetéhez csatlakozó készülékek fejlődnek, a mobilok egyre több funkcióját veszik majd át, míg egy nap arra eszmélhetünk, hogy a telefon helyett már csak a csuklónkon lévő kiegészítőket nyomkodjuk. Amellett tehát, hogy az IoT divatjamúlttá teszi az internetes böngészőket, vannak olyan elképzelések, amelyek szerint az okostelefonok is a feledés homályába merülhetnek a közeljövőben.