A Big Data nélkülözhetetlen a digitális kommunikációhoz

A Big Data nélkülözhetetlen a digitális kommunikációhoz

A Big Data nélkülözhetetlen a digitális kommunikációhoz

még több IoT

2 perc

Lehetőségek és kockázatok a nagy mennyiségű adatgyűjtés világában.

Már korábban is foglalkoztunk a Forbes Technology Council szakértőinek Big Datához fűzött tanácsaival, melyekkel nem árt tisztában lenni, most pedig következzen még négy meglátás arról, hogy miként segíti a hétköznapokat a tömeges adatelemzés.

A Big Data fokozza a felhasználói élményt 

Nem árt, ha a fogyasztók is tisztában vannak azzal, hogy a Big Data valójában nem új keletű dolog, az adatgyűjtés már évek óta zajlik, az így nyert információk pedig nagyban hozzájárultak a többi között az online kereskedelem fejlesztéséhez. Ugyanakkor számos törvényi szabályozás is vonatkozik a személyes adatok védelmére, ráadásul ezek egyre szigorúbbak, hiszen nem az a cél, hogy a vállalatok „betolakodjanak” a felhasználók privát szférájába.

Tömeges adatok a digitális világban

A Nagy Adat kapcsán azzal is kevesen vannak tisztában, hogy mára ezen alapszik a digitális szolgáltatások nagy része, legyen szó akár egy térképalkalmazásról vagy a közösségi médián keresztül megosztott családi élményekről. A jövőben pedig várhatóan még kiterjedtebb élményekben lehet majd része a felhasználóknak a technológia fejlődésének köszönhetően.

A gépek nem pletykálnak

A fogyasztók sok esetben joggal tartanak attól, hogy személyes adataik illetéktelenül kerül olyan nagyvállalatok kezébe, amelyekkel nem akarták megosztani. Ugyanakkor az új, mesterséges intelligencián alapuló rendszerek kiemelt előnye lehet, hogy ezek anélkül képesek elemezni az információkat, hogy azokat mással is megosztanák. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a továbbiakban anélkül lehet majd személyre szabott(abb) megoldásokat kialakítani, hogy a felhasználóknak félteniük kellene privát információikat. 

Az adatvédelem kiemelten fontos kérdés

Mint minden adatgyűjtéssel összefüggő tevékenység esetén, úgy a Big Datánál is az adatvédelem az egyik kulcskérdés, emiatt sem meglepő, hogy egyre több a kapcsolódó jogszabály és rendelet. A Big Data esetén különösen fontos a magánélet védelme és tiszteletben tartása, ez pedig azt jelenti, hogy minden esetben megfelelő irányelvekre van szükség, legyen szó a különféle információk gyűjtéséről, felhasználásáról és tárolásáról.