A bajnokság kulcsa: a viselhető technológia

A bajnokság kulcsa: a viselhető technológia

A bajnokság kulcsa: a viselhető technológia

még több IoT

2 perc

Az NBA 2015-ös bajnoksági döntőjének legértékesebb játékosa, Andre Iguodala nemcsak a pályán, hanem a hétköznapi életben is sikeres. Állítása szerint a viselhető technológia a sport jövője is lehet.

A Golden State Warriors kosárlabdacsapat játékosa egy interjúban sok más mellett a viselhető technológiát is éltette. Szerinte a csapatok teljesítményén rengeteget változtathatnak az új, sokkal pontosabb adatok és az azok alapján történő edzés.

A pihenés fontossága

Egyáltalán nem kérdéses a pihenés jelentősége a professzionális sportban. Egy tétmeccs olyan szinten megterheli a játékost, hogy utána szüksége van bizonyos időre a regenerálódáshoz. 

Korábban is volt lehetőség a terhelhetőség és a kipihentség mérésére, de egyáltalán nem olyan mértékű, mint amit az új fitneszeszközök tesznek lehetővé. Az M2M- és IoT-technológia segítségével a viselhető szenzorok olyan szintű, folyamatos adathalmazt gyűjthetnek az edzők számára, amelyből pontosan kiderül, mikorra tudja kipihenni magát egy játékos, és hogy a mihamarabbi felépüléshez pontosan mennyi edzésre is van szüksége.

Speciális alvásfigyelő segíthet a stressz csökkentésében

Andre Iguodala szerint a hétköznapi életben is rengeteget segített neki a viselhető technológia. A különböző alvásmonitorozó eszközök segítségével sikerült például az egyetem alatt félrecsúszott alvásritmusát helyrehozni. Korábban volt, hogy hajnali négykor aludt el, nyolckor már kelt is és utána nappal is többször elaludt rövidebb időkre. 

A professzionális sportban az ilyen szokások megengedhetetlenek – mégis a fiatalok körében, a friss diplomások, huszonévesek között (akik közül a csúcsjátékosok többnyire kikerülnek) mégis gyakori probléma.

Ideális technológiai környezet

Természetesen Iguodala csapata, a Golden State Warriors különleges helyzetben van. Otthonuk a Szilícium-völgy kellős közepében található, tulajdonosai, befektetői mind a tech iparból kerülnek ki. Elmondása szerint játékostársai is mind – vele együtt – üzletemberek, befektetők, vállalkozók, így mindenkinek közeli kapcsolata van a technológia legújabb fejlesztéseivel, és ezt ki is használják a pályán.

Forrás: Techcrunch