3 kihívás, amellyel szembenéz a Dolgok Internete

3 kihívás, amellyel szembenéz a Dolgok Internete

3 kihívás, amellyel szembenéz a Dolgok Internete

még több IoT

2 perc

A folyamatos igényünk a csatlakozásra már túlmutat a mobiltelefonokon és tableteken az összekapcsolt eszközök szélesebb skálájára. Ezek a tárgyak – amelyeket gyakran a Dolgok Interneteként (IoT-ként) emlegetnek – kommunikálnak egymással, folyamatosan rákapcsolódnak a hálóra, hogy adatok szerezzenek, tároljanak és megosszanak.

A folyamatos kapcsolat ötlete egy kicsit hajaz a Nagy Testvérre, de vannak kifejezetten hasznos előnyei is. Például már most találkozhatunk a Nest okostermosztátjaival, amelyek segítségével a lakás hőmérséklete távolról is szabályozható. Vannak már alkalmazások internetes kapcsolattal rendelkező autókra is, amelyek tanulják a viselkedésünket, és úgy viselkednek, hogy a hasznunkra váljanak. Bár ez a megközelítés egyre gyakoribb, az IoT-nak mégis vannak még kihívásai, amelyek egyelőre még fékezik a fejlődést és a széles körű elterjedést.

Biztonság

Úgy tűnik, hogy az internettel és a hálózatokkal kapcsolatos összes vitát a biztonság kérdése követi. Tekintve az elmúlt időszak nagy publicitást kapott digitális betöréseit, nehéz szemet hunyni az egyre fejlettebb kíbertámadások veszélyei felett. Kár tagadni, hogy az Internet of Things további gyenge pontokat hoz létre, amelyeket védeni kell. Másképp ezek az eszközök könnyedén a digitális bűnözők uralma alá kerülnek.

Abból kiindulva, hogy az IoT egy aránylag új technológia, nincs sok biztonsági lehetőség kifejezetten a védelmükre. Továbbá az eszközök sokszínűsége nehezíti egy uniformizált rendszer megalkotását. Amíg nem látunk nagyobb biztonsági intézkedéseket, sokak hezitálhatnak a személyes és üzleti felhasználással kapcsolatban – írja a Smart Data Collective.

Privát szféra

Ha már a biztonságról szó esett, beszélni kell a privát szféra védelméről is. Az egyik legnagyobb vita korunkban arról szól, hogy kié az adat, amelyet előállítottak. A felhasználóé, aki használja a terméket? A gyártóé, vagy azé, aki működteti a hálózatot? Jelenleg nincs jó válasz. Mindazonáltal amíg vitatkozunk, ezek az eszközök tovább gyűjtik az adatokat arról, hogyan használjuk őket. A kocsi tudja, melyik úton viheti munkába a tulajdonost, a lakás pedig ismeri a családi szokásokat: például, hogy milyen az ideális hőmérséklet. Ha belegondolunk, hogy ezek működtetéséhez manapság rendelkeznünk kell különböző online profilokkal, akkor jól látható, hogy milyen hatalmas mennyiségű adat válik elérhetővé a cégek, szervezetek számára.

Együttműködés

Ahhoz, hogy letisztult és összekötött IoT-ökoszisztéma jöjjön létre, az eszközök közötti gördülékeny együttműködésre van szükség. Jelenleg ez még csak „álom”. Egyelőre annyi gyártó létezik annyi modellel, hogy hihetetlenül nehéz egy egységes rendszert létrehozni, amely kommunikál, működtethető és programozható. Most az IoT-kommunikáció fragmentált és sok eszköz egyszerűen képtelen „beszélni egymással”. A gyártóknak tehát el kell kezdeniük együtt dolgozni és olyan eszközöket gyártani, amelyek hajlandóak a versenytársak termékeivel is működni.