Intelligens logisztikai parkot nyitott a kínai JD

Kapcsolódó cikkek

Intelligens logisztikai parkot nyitott a kínai JD

Intelligens logisztikai parkot nyitott a kínai JD

logisztika

2 perc

A JD Logistics a hárommillió lakosú, nyugat-kínai Ürümcsiben hozta létre a központot.

A szeptember végén megnyitott JD Urumqi Asia No.1 nevű egység a régió első és legnagyobb, csaknem 100 ezer négyzetméteren elterülő ipari parkja. A cég sorrendben harminckilencedik, az országban üzemeltetett intelligens létesítménye a becslések szerint napi 1,2 millió cikk feldolgozására képes.

A központ az automatizáció és a robotika segítségével a JD városon belüli rendeléseinek 80 százalékát képes lesz 24 órán belül teljesíteni, de a tartomány más területeiről beérkező rendelések is két napon belül eljutnak a vevőkhöz.

Ez jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest, hiszen a helyi vevők ezelőtt akár egy hetet is várhattak az online megrendelt áru érkezésére. A logisztikai park raktárkészletében megtalálhatók a többi között élelmiszerek, elektronikai termékek, háztartási gépek és ruházati termékek is.

A hatalmas raktárközpont Kína legfejlettebb intelligens válogatómechanizmusát használja; egyetlen szortírozószalag óránként több ezer különféle csomag válogatására képes közel 100 százalékos pontossággal.

A hangyaboly adta a működési mintát

Ahogy Chao Su, a park vezetője megfogalmazta, a hangyaboly-optimalizációs algoritmust használó rendszer úgy működik, mint amikor az apró rovarok az élelmet szállítják és közben nem ütköznek össze.

A logisztikai központ többféle technológiát: így például az automata tárolási és kihozatali rendszert (AS/RS), kisbuszokat, önvezető járműveket és válogató robotokat is használ. A teljes folyamat az áru beérkezésétől kezdve, a készletezésen és a csomagoláson át a szortírozásig okostechnológia segítségével valósul meg.

Jelenleg az ipari park második fázisának építése zajlik. A tervek szerint két év múlva, 2023-ban induló létesítményben megtalálhatók lesznek az 5G-hez, a dolgok internetéhez, a mesterséges intelligenciához és a Big Data-hoz kapcsolódó technológiák.

A JD Logistics jelenleg egy 1200 raktárból álló hálózatot üzemeltet, amelyek között 39 Asia No.1 logisztikai központ található.

Forrás: