Futurisztikus megoldások az intralogisztikában

Kapcsolódó cikkek

Futurisztikus megoldások az intralogisztikában

Futurisztikus megoldások az intralogisztikában

logisztika

4 perc

A termelővállalatok belső logisztikája az automatizáció sikertörténetének ígérkezik, méghozzá várhatóan már a közeli jövőben. A technológiai áttörést az autonóm mobilrobotok (AMR) jelentik, miközben az AMR-ek képességeinek maximális kiaknázását célzó mobilrobotikai kiegészítők (MRE) – például különféle kocsik és görgős felépítmények – fejlesztése a szektor önálló és sikeres szegmensévé vált. A dán ROEQ gépeit Magyarországon, a TE Connectivity esztergomi gyárában is használják.

Az autonóm mobilrobotok mindössze néhány év alatt forradalmasították az intralogisztikát, lehetővé téve a termelő cégek számára, hogy hatékonyan és biztonságosan automatizálják a termelőüzemeken belül a nyersanyagok és a késztermékek mozgatását.

Növekvő népszerűségüket bizonyítja, hogy az ABI Research kutatásai szerint az AMR-ek világpiaca a 2020-as 800 millió dollárról 2030-ra 49 millárd dollárra fog bővülni.

Ezeknek a kiegészítőknek a két legfontosabb előnye egyrészről a könnyű programozhatóság, másrészről pedig a megfelelő mobirobotikai kiegészítők (MRE) – például különféle kocsik és görgős felépítmények – révén a rendkívül sokoldalú alkalmazhatóság.

Az MRE-k nélkülözhetetlenek a robotok képességeinek megfelelő kiaknázásához. Ezeket a fejlesztéseket egyszerű és biztonságos mechanizmusokkal lehet a robotokhoz csatlakoztatni, és használatukkal kiterjeszthetők az alkalmazás lehetőségei. A felépítmények sokszínűek a rövid távú, szintbeni továbbítást segítő görgős polcoktól a rekeszek, ládák, raklapok szállítására alkalmas kocsikig és emelőkig.

A megfelelő MRE-k segítségével a robotok képesek akár egy tonnányi, árut mozgatni, vagy az automatizált gyártósorokkal közvetlenül kommunikáló, szállítószalagos logisztikai rendszert létrehozni. Ráadásul gyakorlatilag bármilyen iparágban bevethetőek, ahol áruk és nyersanyagok mozgatására van szükség.

Réspiac az intralogisztikában

A mobilrobotikai kiegészítők piacának meghatározó szereplője a dániai központú ROEQ. Az alapító mérnökök 2017-ben meglátták a forradalmi lehetőséget a Mobile Industrial Robots (MiR) robotjaiban, ezért célirányosan a gyártócég típusaihoz illeszkedő felépítmények tervezésébe fogtak. Ennek eredményekképpen a ROEQ sztenderdizált megoldásai minden tekintetben – hardveresen és szoftveresen – kompatibilisek a MiR robotjaival, ami számottevő versenyelőnyt jelent a felhasználók számára.

A ROEQ kiegészítők könnyen csatlakoztathatók az AMR-ekhez, a ROEQ Assist nevű szoftver pedig teljesen integrálható a robotok flottavezérlő programjába. Ennek köszönhetően a kezelő munkatársaknak csak egy felület használatát kell megtanulni, ami felgyorsítja a bevezetés folyamatát.

Esettanulmány Észak-Magyarországról

A fenti szempontok jelentős súllyal estek latba az Esztergomban működő TE Connectivity számára, amikor megoldást kerestek intralogisztikai kihívásaikra. A fröccsöntött műanyagból az autóipar részére passzív elektromos csatlakozók és csatlakozóházak gyártásával és automata szerelésével foglalkozó cég anyagmozgatási rendszerei alacsony hatásfokkal működtek.

Egy flexibilis, könnyen variálható és kiterjeszthető, de egyszerűen üzemeltethető rendszerre volt szükségük. Fontos szempontként szerepelt a biztonság, mert a gyárban szűkek a közlekedési utak, sűrűn változik a belső elrendezés és a feladatok, továbbá folyamatos az alapanyagok, a késztermékek és az emberek mozgása, keresztezve a robotok útvonalát.

A gyárban többféle megoldást teszteltek, míg végül a ROEQ-kiegészítőkkel szerelt AMR-eket választották. A hat MiR200-asból álló flotta félautomata üzemben dolgozik: a munkatársak hívják a missziókat, és mozgatják a robotokra csatlakozó kocsikat a termelési területen és a raktárban. Ezért lényeges volt az egyszerű dokkolás és a könnyű kezelhetőség.

A cég jelenleg három ROEQ TMC300 top modult, 15 ROEQ 300E Easy-Pull-Out kocsit és 10 easy locking megoldású dokkolót használ. A kocsik szabadalmaztatott rögzítőmechanizmusa pontos és biztonságos csatlakozást tesz lehetővé mind a robothoz, mind a dokkolóhoz.

A szoftver egyúttal folyamatos nyomon követést biztosít: bármikor ellenőrizhető, hogy az adott kocsi melyik robothoz vagy dokkolóhoz kapcsolódik. A missziók végpontjain – a termelési területen és a raktárban – a munkatársak könnyen le tudják oldani a kocsikat a robotokról és kézi erővel mozgatni.

Üzembiztonság az együttműködő robotokkal

A tapasztalatok szerint a ROEQ-kocsik rendkívül stabilak és biztonságosak. Az üzemben egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a robotok balesetet okoztak vagy anyagi kárt csináltak volna. Használatukkal ráadásul megnövelhető az AMR-rek hasznos teherbírása, növelve az anyagmozgatás hatékonyságát. Az eszközök látványosan felgyorsították az intralogisztika tempóját, tették mindezt kedvező megtérülési mutatók mellett.

Nem elhanyagolható előny az üzembiztonság. A TE Connectivity tapasztalatai szerint a ROEQ eszközök gyakorlatilag nem igényelnek javítást vagy karbantartást. A beüzemelésben és az esetleges problémák megoldásában pedig a vállalat magyarországi partnere, a VFP Systems nyújt gyors segítséget. A TE a kedvező eredmények hatására épülő új gyártócsarnokát már a ROEQ felépítményekkel szerelt mobil robotok képességeire optimalizálva tervezte meg.