Így dobhat le könnyen 30 kilót – Besegít a robotika

Kapcsolódó cikkek

Így dobhat le könnyen 30 kilót – Besegít a robotika

Így dobhat le könnyen 30 kilót – Csak egy exoskeleton kell hozzá

logisztika

1 perc

A German Bionic által fejlesztett mesterséges külső váz garantáltan vesz át a terhekből. A Cray X újgenerációs változata az év elején megrendezett CES 2022 kiállításon is bemutatkozott.

A cég még 2020-ban számolt be róla, hogy 20 milliós tőkebevonásának jelentős része a Samsung Catalyst Fundtól származik. Robotikus exoskeletont korábban már a befektető dél-koreai vállalat is bemutatott, annak funkciója azonban azonban eléggé limitált volt, igaz, a mozgás és járás segítésére alkalmasnak mutatkozott.

2021 decemberében viszont a témában jó ideje járatos német vállalat állt elő robotikus külső vázának immár ötödik generációjával. A Cray X rendszer előfizetéses modellben hardverszolgáltatásként (Hardver-as-a-Service) havonta 499 dollártól lesz elérhető – elsősorban az üzleti érdeklődők számára.

A testre erősíthető, a lábakat hátulról megtámasztó váz egyszerre segíti az emelést és a járást. Használatával viselője akár 30 kilogrammal nehezebb tárgyakkal dolgozhat, miközben csökken a sérülések veszélye. A többi között raktárakban viselhető rendszer fröccsenő víz és nagy mennyiségű por ellen is védett, az új típusú akkumulátora cserélhető.

A German Bionic nincs egyedül a piacon, számos kisebb-nagyobb vállalat kínál mechanikai segítséget nyújtó szerkezeteket a fizikailag megterhelő kétkezi munkákhoz. A TechCrunch szerint a Cray X piaci esélyeit nagyban növelheti, hogy fejlesztői például az Ikeával és a BMW-vel is együttműködnek.

Forrás: