Drónokkal szállítana a svájci posta

Drónokkal szállítana a svájci posta

Drónokkal szállítana a svájci posta

logisztika

2 perc

Svájcban egyre komolyabban szemezgetnek a drónos csomagküldés ötletével. Egyelőre ez még csak terv, de öt év múlva akár már mindennapos látvány lehet, hogy robotrepülő hozza a csomagot.

Az Amazon már 2013 óta teszteli a saját drónszolgáltatását, a napokban pedig a svájci posta is bejelentette, hogy megkezdik a próbarepüléseket.

Közel a jövő

A posta a kaliforniai dróngyártó Matternet-tel kötött megállapodást. Első körben a Matternet One robotrepülőt tesztelik, amely egy kilogrammos súlyt akár 10 kilométeres távolságba is el tud vinni egyetlen feltöltéssel.

A posta szóvivője szerint elképzelhető, hogy nagyjából öt év múlva be lehetne vezetni a technológiát. Szerinte ez hasonló ugrás lenne, mint annak idején a vasút volt. Azt is elmondta, hogy Svájcban kifejezetten sokat segíthetnének a drónok: a hegyvidéken élőknek ugyanis télen sokszor csak szánnal tudják eljuttatni a csomagokat. Az automata repülők segítségével viszont egész évben gördülékenyen működne a kiszállítás.  

Egyes előrejelzések szerint 2020-ra a nem élelmiszer jellegű termékforgalom akár 40 százalékát adhatja az internetes értékesítés, illetve az ehhez köthető csomagküldő szolgáltatás. A megnövekedett forgalomra pedig az iparágnak is fel kell készülnie – ebben segíthet a drónok használata is. 

Már megint az aksiprobléma

A drónos csomagküldő szolgáltatás kiépítéséhez mindenekelőtt szükséges az akkumulátorok technológiájának fejlődése is. Egyelőre a robotrepülők az aksik korlátozott teljesítménye miatt nem képesek valóban nagy távokat megtenni, ez azonban már az elkövetkezendő pár évben megváltozhat.

Fontos kérdés az állami támogatás is

Hiába kezdte el az Amazon már két éve a tesztelést, a svájci posta oldalán ott áll az ország kormánya is. Márpedig állami segítség és megfelelő szabályozás mindenképpen szükséges a drónok elterjedéséhez. A svájci posta tervei alapján azonban könnyen elképzelhető, hogy az alpesi ország az elsők között lesz, ahol a jövőben zümmögő robotok szállítják ki a csomagokat. 

Forrás: QZ.com