A jövő közlekedési trendjei: az adat lesz az új „olaj”

Kapcsolódó cikkek

A jövő közlekedési trendjei: az adat lesz az új „olaj”

A jövő közlekedési trendjei: az adat lesz az új „olaj”

logisztika

2 perc

A Dolgok Internete 2018-ban is nagy hatással lesz a szállítmányozás és az utasszállítás területére.

Az Internet of Things (IoT) egyre nagyobb szerepet kap a mindennapi életben, és néhány izgalmas digitális változás a szállítás iparában kezdődik el. Egyre nagyobb szerepet kap az infrastruktúra különböző részeinek összekapcsolása, ami a súrlódásmentes utazás, a nagyobb biztonság és a fenntarthatóság ígéretét hordozza magában. 

Kyle Connor, a Cisco szállítmányozási szakértője szerint a következő évben öt nagy változást figyelhetünk majd meg a piacon.

1) Az adat lesz az új „olaj”

Azok az innovatív adatelemzési módszerek kapnak majd hangsúlyt, amelyek új bevételi forrásokat hoznak létre, és ugyanakkor javítják a lakosok életminőségét. Például, ha egy ország közlekedésügyi minisztériuma ködérzékelő szenzorokat telepít az autópályák mentén, ezen adatok nemcsak a szállítmányozócégek dolgát könnyíthetik meg, hanem a biztonságos közlekedést is segíthetik.

2) Szállítás, mint szolgáltatás

2018-ban a szolgáltatott mobilitás, vagy más néven szolgáltatott szállítmányozás (MaaS, TaaS, Mobility as a Service, Transport as a Service) is nagyobb szerepet fog kapni. A közösségi szolgáltatásként elérhető mobilitási megoldások napról napra egyre jobban elterjednek (gondoljunk például az Uberre vagy a Lyftre), míg elemzések alapján a saját autó vásárlása és használata egyre kevésbé népszerű opció lesz.

A trend ráadásul különböző közlekedési módokat tesz lehetővé az utasok számára: világszerte léteznek már például biciklimegosztó szolgáltatások, de érdemes ide csoportosítani a tömegközlekedést is.

3) A szállítmányozási ügynökségek új bevételi forrásokat keresnek majd

A széles körben használt utazásmegosztási szolgáltatások kapcsán a saját autó birtoklásának fontossága csökken majd. Az elektromos járművek és a megosztott autók terjedésével párhuzamosan az állami és a helyi önkormányzatok kevesebb bevételre számíthatnak például az üzemanyagadóból, autópályadíjakból vagy a járművekhez kapcsolódó, ismétlődő bevételek egyéb formáitól.

Ezek a bevételek fontos szerepet játszanak az utak és az infrastruktúra fenntartásának finanszírozásában. A következő években a kormányzatok és szállítmányozási ügynökségek tehát minden bizonnyal arra törekednek majd, hogy ezeket a veszteségeket új bevételi források révén megtérítsék, aminek része lehet a már említett adatgyűjtés és -felhasználás.

4) Egyre szilárdul a mesterséges intelligencia szerepe

Az AI (Artificial Intelligence) és a gépi tanulás (machine learning) révén növelhető az utak és az autópályák biztonsága és hatékonysága. Gondoljunk csak bele: a jelenlegi és a korábbi meteorológiai mérések és a forgalmi adatok elemzésével az útkarbantartó cégek megfelelő időben kiküldhetik a sószórókat és a hókotrókat a kérdéses útszakaszokra. Az ilyen típusú AI-alapú előrejelzések lehetővé teszik a közlekedés zavartalanságát, a költségek csökkentését és a biztonságosabb utazást.

5) Az állami szervek ösztönözni fogják a technológia további terjedését

Az IoT-alapú közlekedési technológiák piacán immár lehetetlen egyedül dolgozni egy projekten. Ezt felismerve a nemzetközi elemzés szerint 2018-ban a városi és az állami szervek új partnereket gyűjtenek majd az üzleti szférából. Talán feltűnik majd egy új fontos tisztviselői pozíció a közigazgatás terén, melynek központi feladata lesz az országok, illetve városok IoT-stratégiájának kidolgozása és előremozdítása.

Forrás: IoT Business News