Székesfehérváron is elindult a Vodafone 5G hálózata

Kapcsolódó cikkek

Székesfehérváron is elindult a Vodafone 5G hálózata

Székesfehérváron is elindult a Vodafone 5G hálózata

közszolgáltatás

2 perc

A szolgáltató ötödik generációs hálózatának fejlesztése 2020-ban a pandémia ellenére is folytatódik. Budapest, Zalaegerszeg és Siófok után a Vodafone Magyarország Székesfehérvár belvárosában indítja el 5G szolgáltatását. A most bejelentett fejlesztéssel a lakosság mellett a helyi vállalkozások is megtapasztalhatják az újgenerációs mobilhálózat képességeit.

Újabb mérföldkövet jelentett be a Vodafone: december 14-től Székesfehérváron is elérhetővé válik a szolgáltató kereskedelmi 5G szolgáltatása. Az új szolgáltatás két bázisállomás felkapcsolásával indul el a Fejér megyei megyeszékhely belvárosában.

A Vodafone Magyarország 2019-ben a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában – a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően. A fejlesztések 2020-ban a pandémia ellenére sem álltak le: a most bejelentett átadás is a távközlési vállalat 2020-as hálózatfejlesztési terveinek része.

Ennek első lépéseként idén áprilisában a szolgáltató további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvenciaaukción. A megszerzett frekvenciáknak köszönhetően folytatódhattak a társaság újgenerációs fejlesztései.

Októberben bejelentették, hogy Budapesten és környékén mintegy 200 bázisállomáson kapcsolják fel az 5G-t, mellyel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik ez a hálózat is. A székesfehérvári 5G felkapcsolás pedig a nyáron bejelentett fejlesztések része.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy újabb nagyvárosba vihetjük el 5G szolgáltatásunkat és az ezáltal kínált nagyszerű lehetőségeket. Székesfehérvárral régóta szoros kapcsolatot ápol a Vodafone, több digitális projektben is részt vehettünk. Ipari és oktatási szempontból is kiemelkedő fejlesztések történtek az elmúlt években a városban. Azt gondolom nem is kérdés, hogy Székesfehérvár egy rendkívül innovatív megyeszékhely. Bízunk benne, hogy 5G szolgáltatásunkkal elősegíthetjük a digitális megoldások további elterjedését és Székesfehérvár okosvárossá válását” – emelte ki Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Egy modern nagyvároshoz a legkorszerűbb technológiák – így az 5G – elérhetősége is hozzátartozik – erősítette meg Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Az önkormányzat maga is sokat tesz az innováció jegyében, így jött létre például az Alba Innovár, az első hazai digitális élményközpont, de működik a városban robotika tanszék, és készülnek okostantermek is.

„Az 5G technológia belépése szépen illeszkedik abba a sorba, amin az elmúlt években már járunk. Folyamatosan teszünk meg mindent annak érdekében, hogy széles társadalmi csoportok ismerkedhessenek meg a digitalizációval, és ezt professzionális felhasználói szinten tudják a mindennapokban akár a saját életük segítése érdekében is használni” – tette hozzá a polgármester.

Az 5G elsősorban az ipar számára fog áttörést hozni, így a helyi vállalkozások versenyképességét is jelentős mértékben növelni fogja. Emellett az új szolgáltatás általánosságban is támogatja majd a város fejlődését, ugyanis az újgenerációs mobilhálózat a Smart City megoldások elterjedésének előfeltétele.