Nyereségek és kockázatok: mire figyeljünk az okosvárosokban?

Nyereségek és kockázatok: mire figyeljünk az okosvárosokban?

Nyereségek és kockázatok: mire figyeljünk az okosvárosokban?

közszolgáltatás

3 perc

Az emberiség története során az intelligencia mindig nagy fontossággal bírt,de lehet, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a szónak? Már nemcsak a telefonok okosak, megjelent a Dolgok Internete, és okos az autó, a frizsider, a különböző készülékek, nem beszélve az okosgyártásról, az intelligens egészségügyről vagy logisztikáról, és folytathatnánk a sort, a lista kimeríthetetlen.

2014-ben, az ENSZ felmérése szerint, a Föld lakosságának 54%-a élt városi környezetben, 2050-re pedig ez az arány elérheti a 66%-ot. Mivel a városok profitálhatnak a legtöbbet abból, ha lakosaik, készülékeik, rendszereik összekapcsolódnak, el lehet képzelni, hogy mekkora fejlődés előtt állunk. Csak néhány terület, ahol a városok "okosodhatnak":

De vajon érdemes-e mindent egységesíteni? 

Az okosvárost nem az autók és az össze-vissza röpködő drónok határozzák meg; sokkal inkább az, hogyan oldja meg a különböző problémákat, amelyek minden városban mások lehetnek. A kulturális eltérések mellett nem mindegy, hogy az adott település földrajzilag hol fekszik, milyen a gazdasági helyzete, de a különböző környezeti hatások is befolyásolják, hogy milyen területekre kell koncentrálni a tervezésnél. 

A legfontosabb pedig, hogy ezek a tényezők hogyan kapcsolódnak egymáshoz, hogyan válnak egy ökoszisztémává, és ahogy a különböző rendszerek összeállnak, úgy válik az életünk is egyre okosabbá és egyre jobban szervezettebbé. Talán az egyik legnehezebb tényező a minden városra érvényes szabványok kialakítása lesz. A települések akár megvárhatják, míg egy szabvány győztesként kiemelkedik a többi közül, de érdemesebb inkább egymással együttműködni képes rendszereket keresni – akár hasonlókat, mint a már létező ISO (Nemzetközi Szabványügyi Hivatal), a brit BSI vagy az amerikai ANSI által kidolgozott módszerek.

Lehet, hogy figyelnek minket?

Ne legyen Big Brother a Big Datából!

Az egységes szabályok és előírások kidolgozása azonban még várat magára. Ha például nem értünk egyet a Facebook vagy a Google szolgáltatási feltételeivel, akkor mellőzhetjük a cégek szolgáltatásait vagy tilthatjuk az adatainkhoz való hozzáférést. Mindez persze nem éppen egyszerű a mai internet-uralta világban, de a kormányzatokkal szemben viszont még nehezebb a helyzet.

Az IoT Tech News összefoglalója szerint az egyik elméleti megoldás az lehet, hogy az összes, előre nem látható eseményre is fel kell készülünk, valamint minden területnek átláthatóan, kiskapuk nélkül kellene működnie. Az is ki kellene kötni, hogy a hivatalos szervek nem kereskedhetnek az állampolgárok adataival, és a kutatásokhoz, vizsgálatokhoz csak anonimizált információkat használhatnak.

Természetesen azt is át kell gondolni, hogy mi történjen az összegyűjtött adatokkal, milyen stratégia alapján lehet azokat felhasználni? Már az 1998-as Közellenségben is ijesztő volt látni, ahogy egy NSA-hivatalnok az emberek után kémkedik – ez a jelenet ma az okostelefonok világában, sokkal rémisztőbb lenne.

A cikket hamarosan folytatjuk.