Multifunkciós közvilágítás az okosvárosokban

Kapcsolódó cikkek

Multifunkciós közvilágítás az okosvárosokban

Multifunkciós közvilágítás az okosvárosokban

közszolgáltatás

2 perc

A Wi-Fiber az idei CES-en mutatta be új hardverét, mely meglévő lámpatestekbe is beépíthető, így wifi-jeleket szórhat a lámpaoszlopok környezetében. A hálózatot nemcsak a lakosok okostelefonjai, hanem IoT-eszközök is használhatják.

A közvilágítás teljes korszerűsítése esetenként igencsak költség- és időigényes lehet. Erre a problémára jelenthet megoldást a Wi-Fiber, amelynek használatához nem szükséges új infrastruktúrát kiépíteni.

A vállalat ugyanis egy olyan, tetszőlegesen kombinálható elemekből álló utcai lámpával rukkolt elő, amely az adott igényeknek megfelelően integrálható a már meglévő rendszerekbe, legyen szó intelligens közvilágításról vagy a helyi (városi) wifin keresztül működő rendszerről. 

Multifunkciós lámpacsomag

Intelligens közvilágítás: IoT a jövő városában

Egyebek közt olyan LED-es izzókat kínálnak, melyeknek nemcsak színe, hanem fényereje is tetszőlegesen változtatható – ez a funkció nagy segítséget jelenthet a rendőröknek vagy mentősöknek. A központi vezérlőteremből ugyanis beállítható, hogy adott területen erősebb legyen a világítás, legyen fényjelzés, így még a helyszínre érkezés előtt is fel tudják hívni a figyelmet a problémára.

Vannak azonban vitatottabb megoldások is, amelyek várhatóan kevésbé lesznek népszerűek. Ilyen például a 4K minőségben rögzítő kamera és a kétirányú mikrofon-hangszóró. A rögzített felvételek a cég ígérete szerint archiválhatók és bármikor visszakereshetők. Bár valószínűleg nem mindenki szeretné, ha szó szerint minden lépését követnék és minden mondatát hallanák, amikor éppen közterületen tartózkodik. Továbbá a rendszer igény szerint felszerelhető lövés-érzékelőkkel, levegőminőség-figyelő szenzorokkal vagy akár ZigBee-vezérlőkkel is.

Mindenki számára hasznosak lehetnek a városközpontokban wifi-jelet sugárzó kiegészítők, hiszen nemcsak a lakosság mobilszámlája lehet így akár alacsonyabb, hanem később, az önvezető járművek elterjedésekor is sokat segíthet ez a megoldás.

A technológia tehát többféle eszközt bocsát a városvezetések részére, melyet akár megfigyelésre, akár ingyenes internetszórásra is használhatnak. Így alapvetően minden attól függ, hogy az elméletet hogyan ültetik át a gyakorlatba, hogyan valósítják meg a városok „intelligensebbé tételét”.

Forrás: Engadget