Így segít a mesterséges intelligencia a jelnyelvtanulásban

Kapcsolódó cikkek

Így segít a mesterséges intelligencia a jelnyelvtanulásban

Mesterséges intelligencián alapuló magyar applikáció segíti a jelnyelvtanulást

közszolgáltatás

3 perc

Immár a magyar felhasználók számára is elérhető a SignAll jelnyelvet tanító applikációja, a Magyar jelnyelvi ABC. Az alkalmazást fejlesztő SignAll Technologies Zrt. a Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást ahhoz, hogy az Egyesült Államok és Kanada után Magyarországon is elérhető legyen a mesterséges intelligenciára és egyedülálló képfeldolgozó algoritmusokra épülő applikációjuk.

Az alkalmazás használatával a felhasználók könnyedén elsajátíthatják és gyakorolhatják a magyar jelnyelv alapjait. Célja ezen felül, hogy növelje a jelnyelv és a siket kultúra ismertségét Magyarországon.

A mesterséges intelligencián és képfeldolgozó algoritmusokon alapuló applikáció hatékonyan tudja megtanítani a jelnyelvi ABC-t a felhasználóknak. Az alkalmazásban egy instruktor mutatja be a különböző jelnyelvi kézformákat és a gyakori hibákat. A fejlesztés a mesterséges intelligenciának köszönhetően a gyakorlásban is segít azáltal, hogy felismeri, a felhasználó a jelnyelvi ABC melyik kézformáját mutatja.

A Magyar jelnyelvi ABC ingyenesen letölthető a Google Play és App Store áruházakból.

A SignAll világszinten is egyedülálló jelnyelvi fordító technológiáját előzőleg 2018-ban mutatta be az Egyesült Államokban, majd Kanadában, ahol az amerikai jelnyelv oktatásában és terjesztésében számos sikert ért el. A többi között 2021 szeptemberében a Snapchat integrálta alkalmazásába a technológiát, így világszerte 300 millió felhasználó számára vált elérhetővé az amerikai jelnyelv alapjainak interaktív megismerése.

A jelnyelv azonban a beszélt nyelvekhez hasonlóan országonként, illetve nemzetiségenként különböző, így az amerikai változatban már jól működő alkalmazás módosítására volt szükség ahhoz, hogy az a magyar jelnyelvi daktil ABC-t is felismerje, és Magyarországon is használható legyen.

A SignAll Technologies ehhez nyert támogatást a 2021-es Vodafone Digitális Díj Digitális Oktatás kategóriájának harmadik helyezettjeként.

„Amikor technológiai vállalatként arról beszélünk, hogy hiszünk az összekapcsolt, digitális társadalomban, pontosan ilyen megoldásokra gondolunk, és a Vodafone Digitális Díjjal épp a SignAll-hoz hasonló, hihetetlen ötletek és innovációk előtt szerettük volna megnyitni az utat. Ezek azok az újító technológiák, amelyek társadalmunk javára válnak, és megkönnyítik a közösségek életét. Rendkívül büszke vagyok rá, hogy az Alapítvány támogatása hozzájárul a siketek és hallók közti kommunikáció megkönnyítéséhez. Látva a SignAll eredményeit, izgatottan várjuk, hogy milyen pályázatok érkeznek a 2022-es Vodafone Digitális Díjra!” – nyilatkozta dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora.

„A tengerentúli sikerek után biztosak voltunk benne, hogy szeretnénk visszaadni valamit annak az országnak, ahonnan indultunk. A Vodafone Digitális Díj lehetővé tette, hogy elvégezhessük a magyar nyelvű adaptációhoz szükséges, fejlesztői és adatgyűjtési munkát, illetve, hogy az alkalmazás hazánkban teljesen ingyenes legyen. Magyarországon megközelítőleg 60 ezer siket ember szembesül nap, mint nap az akadálymentes kommunikáció problémájával. Célunk, hogy az alkalmazással a lehető legtöbb felhasználót érjük el, akik így közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a jelnyelvvel és remélhetőleg kedvet kapnak a jelnyelv mélyebb elsajátítására is a számos magyarországi képzőhely egyikén, ezáltal hozzájárulva egy befogadóbb társadalom létrejöttéhez” – mondta Robotka Zsolt, a SignAll Technologies Zrt. alapítója a magyar piaci bevezetés kapcsán.

A Vodafone Alapítvány támogatása révén a SignAll fejlesztői tartalmi és technikai módosításokat hajtottak végre. A hazai változathoz magyar siketek bevonásával újra rögzítették a jelnyelvi kézformákat és a magyar jelnyelvhez illeszkedő videókat és képeket. Mivel az alkalmazás a testpozíciót, az arckifejezést is tudja érzékelni, ezért az elmúlt hónapokban a fejlesztőcég mesterséges intelligencia mérnökei a felismerést végző neurális hálót és az algoritmusokat is újra tanították, illetve módosították.

Az applikációban elérhető, közérthető, tájékoztató videók segítik a jelnyelv népszerűsítését, és a siket kultúra megismerésében is támogatják a felhasználókat. Az alkalmazás használatához arra alkalmas okoseszköz szükséges, amely rendelkezik előlapi kamerával.