Elfogadták az Intelligens Szakosodási Stratégiát

Kapcsolódó cikkek

Elfogadták az Intelligens Szakosodási Stratégiát

Elfogadták az Intelligens Szakosodási Stratégiát

közszolgáltatás

2 perc

„Azon dolgozunk, hogy Magyarországot a vállalati szektor hatékonyságának fokozásával 2030-ra Európa jelentős innovátorai közé léptessük előre” – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Bódis József kiemelte: „az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) kiemelt figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások megerősítésére, termelékenységük javítására. A koronavírus-járvány megmutatta, mennyi lehetőség, mekkora erő rejlik ebben a szektorban. A magyar munkavállalók több mint kétharmadát foglalkoztató kkv-k stabil működését a jövőben is támogatni kell”.

A 2021-2027 fejlesztési időszakra érvényes stratégia feltérképezi a nemzeti és regionális erősségeket, meghatározza a rájuk alapozható intelligens szakosodási irányokat. Az érdekelt szereplők széles körű bevonásával nyolc kiemelt terület jelöltek meg:

  • a mezőgazdaság-élelmiszeripar,
  • az egészség,
  • a gazdaság digitalizációja,
  • a kreatív ipar,
  • az erőforrás-hatékony gazdaság erősítése,
  • az energia és klíma,
  • a szolgáltatások,
  • valamint az élvonalbeli technológiák fejlesztése.

„A Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia megalkotása és elfogadása mérföldkő a kkv-k versenyképességének fokozásában, a vállalkozókedv támogatásában, az erősségek kiaknázásában. A kutatási és innovációs teljesítmény növelésén túl az S3 fontos eszköz a következő időszak kihívásainak hatékony kezelésében, legyen szó az ipari digitalizációról, a regionális gazdaságok fejlesztéséről vagy akár a KFI együttműködések megerősítéséről” – összegezte az államtitkár.

Arra is kitért, hogy az egyetemi tudásközpontokra épülő Területi Innovációs Platformok országos hálózata kulcsfontosságú lesz a stratégiai célkitűzések hosszú távú és hatékony megvalósításában. Az S3 (Smart Specialization Strategy) végleges változata itt érhető el.