Önvezető kiszállítás Kaliforniában

Kapcsolódó cikkek

Önvezető kiszállítás Kaliforniában

Önvezető kiszállítás Kaliforniában

kereskedelem

2 perc

Az Udelv a helyi élelmiszer-üzletlánc vásárlóinak vinné házhoz a megrendelt árut.

Az észak-kaliforniai startup a házhoz szállítást forradalmasítaná, önvezető járművüknek az első közúti tesztje a kaliforniai San Mateo-ban zajlott még év elején. A narancssárga kisteherautót kifejezetten helyi szállítmányozásra tervezték, mégpedig a városban található Draeger's Market kiskereskedelmi lánc vásárlói részére.

A gépjármű 8,7 lóerős elektromos motort kapott, végsebessége pedig mintegy 40 kilométer óránként. A 20 kWh-os akkumulátoregység egyszeri feltöltésével körülbelül 97 kilométer tehető meg, eközben a jármű legfeljebb 40 kiszállítási ponton állhat meg.

Az Udelv a Motivo Engineering céggel együttműködve egyedi rakteret alakított ki, amelynek 18 különálló, négyféle méretű rekeszében majdnem 320 kilónyi áru fér el. A kapcsolódó okostelefonos műveletek elvégzése után az intelligens autó képes beazonosítani a vevőt, és a megfelelő rekeszt nyitja meg az áru átadásához.

A végső cél a vezető fülke megszüntetése

A lézeralapú távérzékelőnek, a LIDAR-nak és a szenzoros kameráknak köszönhetően a teherautó képes észlelni a környezetét, és önállóan eljutni egyik helyről a másikra. A jelenlegi tesztelési fázisban a kaliforniai törvények értelmében biztonsági okokból egy „valódi vezető” is ül a gépjárműben, de az Udelv reméli, hogy később már az automata program mellett távolról operátorok is irányíthatják majd a gépkocsit. Ettől azt remélik, hogy a jövőben akár a kockázatosabbnak számító útvonalak, például az építési területek sem jelentenek majd problémát. A végső cél a vezetőfülke teljes megszüntetése, és ezzel a raktér kibővítése.

A startup becslése szerint a jármű elektromos mivoltának és az önálló vezetési technológiának köszönhetően a szállítási költségek akár a felére is csökkenhetnek, ami előnyös mind a vállalkozások, mind a vevők számára. A társaság bízik benne, hogy a jövőben szélesebb körben is sikerül elérhetővé tenni a szolgáltatást. Az együttműködés érdekében több vállalattal – a UPS-szel, a FedEx-szel vagy akár az Amazonnal – is tárgyalnak.

Forrás: