Így vigyázna viselőjére a Verily okoscipője

Kapcsolódó cikkek

Így vigyázna viselőjére a Verily okoscipője

Így vigyázna viselőjére a Verily okoscipője

kereskedelem

2 perc

A Google testvérvállalatának fejlesztése monitorozná a felhasználó testsúlyát, mozgását és észlelné az eleséseket is.

Az Alphabet ernyővállalatba tartozó cég számos egészségügyi fejlesztésen dolgozik, beleértve az intelligens kontaktlencséket és az okoskanalakat is. A Verily most legújabb tudományos projektjéhez keres partnereket. A cél egy olyan viselhető kiegészítő – konkrétan cipő – kifejlesztése, amely beépített szenzorainak köszönhetően képes nyomon követni viselője mozgását – tudta meg a CNBC, de a társaság nem erősítette meg az értesülést.

Három közeli forrás állítása szerint is a prototípust magántárgyalások keretében már be is mutatták az elmúlt hónapokban. A fejlesztők abban bíznak, hogy az eddigi eredmények meggyőzik a leendő üzlettársakat arról, hogy érdemes egy ilyen terméket a piacra dobni.

Fontos funkció az egészségügyi riasztás

Amennyiben a munka a tervezetteknek megfelelően halad, a speciális cipő többféle egészségügyi célt is szolgálhat majd. Például a hirtelen súlygyarapodás oka a szervezet vízvisszatartása is lehet, ami a pangásos szívelégtelenség egyik tünete. A hirtelen elesések érzékelése pedig nagy segítséget jelenthet az idősek gondozásnál.

A riasztási funkció fontosságát jól mutatja, hogy az Apple nemrég mutatta be továbbfejlesztett, az elesést is érzékelő okosóráját, amellyel kritikusabb esetekben akár a sürgősségi szolgáltatások is elérhetők.

A Verily korábban Google Life Sciences néven volt ismert, de 2015-ben önálló céggé vált a Google anyavállalata, az Alphabet fennhatósága alatt. Idén januárban egymilliárd dollárt csoportosítottak át a vállalatba a Silver Lake-től és más társaságoktól. A cég több tucat mérnököt, tudóst és egészségügyi szakembert toborzott magának, technológiai vezetői közül pedig eredetileg sokan a Google-nak dolgoztak.

Az érzékelőkkel felszerelt cipőn felül a Verily számos más projekten is dolgozik. Ezek egyike a stabilizáló kanál, amely a mozgásszervi betegségekben szenvedők étkezését könnyítené meg. Okosórát is fejlesztenek klinikai kutatási célból, és egy olyan „intelligens” kontaktlencsét is, amely az időskori távollátást, illetve a szürkehályog-műtét miatt bekövetkezett változásokat korrigálná.

Forrás: