Google Glass: a hibernált álom

Kapcsolódó cikkek

Google Glass: a hibernált álom

Google Glass: a hibernált álom

kereskedelem

2 perc

A viselhető technológia látványos terjedéséből meglepő lenne, ha éppen az intelligens szemüvegek maradnának ki. A Google mindenesetre egyelőre visszavonulót fújt, és leállította az okosszemüveg-projektjét.

A keresőóriás a Google Glass Explorer program lezárása mellett döntött, ezzel pedig az okosszemüveg gyártása és forgalmazása is megszűnik – jelentette be a vállalat. A projektet teljesen mégsem érdemes leírni, hiszen a fejlesztőcsapat Tony Fadell, a Nest vezérigazgatójának felügyelete alatt dolgozik tovább.

Mi vezetett a bukáshoz?

Az ITProPortal több olyan okot gyűjtött össze, amely hozzájárulhatott a nem túl szép véghez – írja a hvg.hu.

– Drága mulatság: az eszköz csillagászati, 1500 dolláros ára önmagáért beszél.

– Nem elég menő: az informatikai híroldal szerint a Google Glass bénán mutat a felhasználó fején. Ahol pedig tényleg jól jönne az intelligens szemüveg (például a navigációnál London labirintusszerű utcáin), ott a rendőrség nem engedi a használatát.

– Gyenge az akkumulátor: bár a Google úgy hirdette az eszközt, hogy egy feltöltéssel tipikus használat mellett egy egész napig bírja, sok felhasználó panaszkodott arra, hogy 3-5 óra után már jelzett nekik az aksi.

– Problémás a használata: előfordult, hogy valakit azért küldtek ki a moziból, mert Google Glass-t viselt, de olyan is történt, hogy megtámadták a viselőjét, vagy elvették tőle a vagyont érő szemüveget.

– Tartanak tőle az emberek: tavaly olyan felmérés is napvilágot látott, amely szerint az amerikaiak féltik a Google Glass-tól a személyes adataikat és a magánéletüket. De azt is a fontos problémák között említették, hogy az eszköz kijelzője zavarja a látóterüket és könnyen elvonhatja a figyelmüket.

Munkájuk tehát bőven akad a Google vagy más nagyvállalatok, startupok fejlesztőinek. A felhasználók egyelőre más okosfejlesztések közül válogathatnak, illetve megtippelhetik, hogy vajon a 2016-os CES nemzetközi kiállításon főszerepet kap-e a szuperszemüvegek következő generációja.