Egy intelligens eszköz hasznos is legyen, ne csak okos

Kapcsolódó cikkek

Egy intelligens eszköz hasznos is legyen, ne csak okos

Egy intelligens eszköz hasznos is legyen, ne csak okos

kereskedelem

2 perc

Vásárlás előtt érdemes átgondolni, mire is szeretnénk használni az adott készüléket.

Sok felhasználó csak későn jön rá, hogy valójában nincs is szüksége az adott fejlesztésre. Mások egyszerűen nem használják azokat, mert megunják a sok frissítést, vagy elrettentik őket a biztonsági rések, hackertámadások előfordulásának lehetősége.

Tény, hogy számtalan hangzatos kampánnyal felturbózott, de valójában felesleges okoseszköz van a piacon. Sok esetben az árak is indokolatlanul magasak, a funkciók száma viszont alacsony. Továbbá a készülékek gyakran nem is kompatibilisek egymással, így használhatóságuk erősen korlátozott. Ugyanakkor a legfőbb problémát mégis az jelenti, hogy a felhasználók nem használják ki, vagy nem is ismerik az adott berendezés lehetőségeit.

Úgy tűnik, ez a fejlesztőknek és a gyártóknak is feltűnt, mivel a készülékek egyre inkább kezdenek valóban „okossá” válni. Egyre többször élnek a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekkel, és a hangvezérlés alkalmazása is megkönnyíti a használatot.

A vásárló szempontjából például korántsem mindegy, hogy az intelligens biztonsági kamerák csak azt tudják „megmondani”, hogy láttak valamit, vagy be is tudják azonosítani a látottakat. Az arcfelismerés és a számítógépes látás tehát hasznos is lehet, ugyanakkor a kamera így felesleges információkkal is „traktálhatja” tulajdonosát.

A konyhában is jól jöhet egy okossütő, amely beépített kamera segítségével kíséri végig a sütés folyamatát. A „valódi” mesterséges intelligencia azonban sokkal több tud ennél. A sütőnél maradva: olyan kapcsolódó alkalmazás fejleszthető ki, amely még több időt és energiát spórol meg a ház szakácsának.

Például a Joule készüléke nem rendelkezik külön interfésszel, ehelyett minden beépítésre került a kapcsolódó applikációba. A felhasználónak csak meg kell mondania, milyen típusú és vastagságú húsokat és zöldségeket szeretne elkészíteni, a gép pedig ehhez igazodva állítja be a megfelelő elkészítési időt és hőmérsékletet.

A félreértésekre példa, hogy a vásárlók zavartan fogadták tavaly az Alexa-kompatibilis AmazonBasics mikrohullámú sütőt. Nem értették, minek lehet hangutasítással irányítani egy olyan gépet, amelybe így is, úgy is bele kell helyezni a felmelegíteni kívánt ételt. Pedig ebben az esetben a hangvezérlés „intuitív” módon biztosítja a kapcsolatot a mesterséges intelligenciával, amely gondoskodik a megfelelő idő- és ételspecifikus beállításokról.

Összefoglalva elmondható, hogy felhasználói szemléletváltásra és megfelelő tájékoztatásra, edukációra is szükség van, miközben a fejlesztőknek is valóban ügyféligényekre szabott eszközökkel érdemes előállniuk.

Forrás: