Célkeresztben az IoT: 5 kulcspiac, amelyet érdemes szemmel tartani

Célkeresztben az IoT: 5 kulcspiac, amelyet érdemes szemmel tartani

Célkeresztben az IoT: 5 kulcspiac, amelyet érdemes szemmel tartani

kereskedelem

3 perc

A Dolgok Internete (Internet of Things) lenyűgöző sebességre gyorsított, és egyre jobban kirajzolódnak, hogy mely főbb területeken hozza a legnagyobb változást.

Bármekkora fejlődést jósolnak is a következő öt évre a piackutatások, számos vállalati szakember még mindig nem fordít elég figyelmet az IoT-forradalomra. A Bain & Company úgy vallja, hogy a fő probléma az, hogy az IoT-t gyakran félremagyarázzák. Egy újabb elemzésükben öt részre osztották fel az IoT-tortát. A tanácsadó cég ezeket a területeket legfőbb „harctereknek” nevezi, szerintük ugyanis az itt bekövetkezett főbb döntések fogják befolyásolni a Dolgok Internete jövőjét.

A fogyasztói piac

Az elemzés szerint az Apple, a Google, a Samsung és a többi piacvezető mobilgyártó valószínűleg nagy terjeszkedésbe fog majd, hogy új termékekkel szolgálhassák ki fogyasztóikat az automatizáció, a robotika és az okosotthonok területén.

Már látható, hogyan próbálnak versengeni egymással: a Samsung a SmartThings-t vásárolta fel, a Google pedig a az otthonvezérlő termékeket fejlesztő Nestet. A cégek egyre inkább olyan ökoszisztémákat próbálnak kialakítani a termékeikkel, amelyek beszippantják és magukhoz láncolják az embereket.

Már most is nehéz például iOS-ről Androidra váltani, de még nehezebb lesz majd, ha az Apple-autó nem tud kommunikálni az androidos telefonnal. Más szakértők viszont pontosan azt emelik ki, hogy a sikeres fejlesztésekhez közös szabványokra és átjárhatóságra van szükség az okoseszközök között.

Ipari Dolgok Internete (IIoT)

A német kormány által csak Industrie 4.0-ként nevezett terület sokkal nagyobb piac, mint a fogyasztóké. Az Ipar 4.0 új lehetőségeket kínál a vállalkozásoknak, hogy a kereslet javulása és a termék elérhetőségének növelése mellett csökkentsék költségeiket. A tanulmány szerzői úgy látják, hogy a technológiai és kereskedelmi cégek közti partnerkapcsolat is kulcsfontosságú lehet az IIoT területén.

Hálózatok

Az olyan hálózati óriások, mint például a Nokia, a Cisco, az Ericsson és a Huawei mind óriási pénzforrásnak látják a Dolgok Internetét. A vállalatok számára fontos lesz, hogy folyamatosan valós idejű adatelemzésekhez jussanak, ehhez pedig szupergyors internetre és továbbfejlesztett hálózatokra lesz szükségük.

Nemcsak az ipar igényel majd jobb infrastruktúrát, hanem az okosotthonok megfelelő működéséhez is olyan kapcsolatra lesz szükség, amely jelenleg még nem érhető el. Nagyobb teljesítményű routerek kellenek, és olyan hálózatok, amelyek megfelelő sebességgel képesek biztosítani a wifit a lakás minden pontján.

Valós idejű adatelemzés

Az IoT világában a hagyományos szolgáltatók még nem tudják a leggyorsabb adatkezelést biztosítani, nem úgy az IBM vagy SAP. Erre külön kifejlesztett felhőalapú szerverek kellenek, olyanok mint amelyeket például az Amazon Web Services vagy Salesforce kínál. A cégek a Big Data megoldások segítségével nyomon követhetik az egész IoT-hálózatukat, a méréseket és a tömeges adatokat is, és kideríthetik, hogy hol van lehetőség hatékonyságnövelésre és ezáltal megtakarításokra – összegezte a ReadWrite.com.

A piackutatás szerint az adatelemzés és az üzleti élet találkozási pontjai jelentős fejlődést eredményezhetnek sok területen. Példaként az Amazon partneri viszonyát említi a mezőgazdasági területen dolgozó John Deere-rel, illetve az IBM együttműködését a Medtronic céggel a cukorbetegség kezelésében.

Mesterséges Intelligencia

Az önjáró autók, a robotok, a drónok és a hasonló automatizált technológiák várhatóan egyre nagyobb önállósággal szolgálják majd ki az embereket, és mindez új lehetőségeket teremt a vállalatok számára is. Már most tesztelik például a drónos csomagküldés lehetőségeit az Amazonnál és a Google-nél, Japánban pedig egyre több területen alkalmaznak robotokat az egyszerűbb munkák elvégzésére. Az amerikai Pittsburghben az Uber teszteli a vezető nélküli szolgáltatásukat, amely a sofőrök gépekre történő cseréjével jelentősen csökkentheti a taxizás költségeit is, ez pedig ismét új helyzetet teremthet majd a személyszállítási piacon.