A shoppingoláshoz már csak egy mobil kell?

A shoppingoláshoz már csak egy mobil kell?

A shoppingoláshoz már csak egy mobil kell?

kereskedelem

2 perc

Év végére világszerte már több milliárd okostelefonon lehet majd használni a legkorszerűbb mobiltárcás fizetési szolgáltatásokat.

Az IHS Markit kutatása szerint 2017 karácsonyára globális szinten körülbelül 3,4 milliárd olyan mobilkészülék lesz, amelyik alkalmas az Apple Pay, az Android Pay, valamint a Samsung Pay alkalmazások futtatására, ráadásul ez a szám 2021-re akár már az 5,3 milliárdot is meghaladhatja.

Az idei év végénél maradva, a felmérés alapján az okosmobilok 11 százaléka lesz kompatibilis az Apple Pay, 61 százaléka az Android Pay, illetve 3 százaléka a Samsung Pay applikációkkal.

„Annak érdekében, hogy ezeket az ambiciózus terveket teljesíteni tudják, mind a három vállalatnak be kell építeni a stratégiájába a mobilfizetési szolgáltatások bővítését, illetve a bankokkal és a pénzintézetekkel való partnerség erősítését” – mondta Ruomeng Wang, a kutatócég mobil és telekommunikációs elemzője.

Jelenleg világviszonylatban az Apple és a Samsung járnak élen a mobilfizetési szolgáltatások elterjesztésében. Annak ellenére, hogy az almás logójú vállalat körülbelül 10 hónapos előnnyel rendelkezik a Samsunggal szemben (miután ennyivel korábban indította el saját applikációját), a konkurens is tartja a lépést az elérhető piacok számát tekintve.  

„Ha a Samsungot összehasonlítjuk az Apple és a Google szolgáltatásaival, akkor láthatjuk, hogy a dél-koreai vállalat nem rendelkezik ugyanolyan szintű tartalommal” – mondta az elemző. Wang szerint a Samsung akkor tudja elkötelezetté tenni a vásárlóit, ha mobiltárcája minél több internetes kereskedőnél és webáruházban elérhető lesz.

Az Apple Pay ebben a pillanatban 15 globális piacon van forgalomban, míg az Android Pay 10 ország felhasználói számára hozzáférhető. Ehhez érdemes még hozzátenni, hogy a Samsung nemrégen lépett be négy új piacra, tehát a globális jelenléte immár 16 országra terjed ki, beleértve a kezdeti próbálkozásokat Hong Kongban és Svájcban – összegezte az NFC World+ portál.