Műholdas járműkövetés az autólopások ellen

Műholdas járműkövetés az autólopások ellen

Műholdas járműkövetés az autólopások ellen

IoT Podcast

15 perc

A Magyarországon elérhető műholdas gépjárművédelmi rendszerek színvonala európai uniós összehasonlításban is kiemelkedőnek számít – mondta Szász János, a Secret Control GPS Kft. kereskedelmi igazgatója az M2M Zóna műsorban.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Magyarországon a 90-es évek elején jelentek meg az első váltózárak és kormányzárak. A sort a későbbiekben a titkos kapcsolók egészítették ki, amelyek szükség esetén megakadályozták, hogy a járműveket illetéktelenek is beindítsák, illetve feltűntek a riasztók is.

Az online távfelügyeleti szolgáltatáshoz általában nemzetközi SIM kártyák tartoznak. A Secret Control GPS Kft. jellemzően a Vodafone SIM kártyáit használja, és a tapasztalataik is azt mutatják, hogy nagyon jó a GSM-hálózat lefedettsége Magyarországon és Európában is.A kereskedelmi igazgató azonban hozzátette azt is, hogy a riasztók hatékonysága folyamatosan csökkent, ahogy egyre többen szoktak hozzá a készülékek hangjához, emiatt nem fordítottak már kellő figyelmet arra, ha valahol megszólalt a riasztás.

Ma azonban már számos olyan szolgáltatás létezik, amely szinte 100 százalékos biztonságot nyújt a tolvajok ellen, ezek közé tartoznak a műholdas megfigyelési rendszerek. Szász János úgy véli, hogy ma már nincs is létjogosultságuk azoknak a fejlesztéseknek, amelyek nem garantálják a folyamatos online távfelügyeletet.

A megoldások lényege, hogy a biztonsági szolgáltatást nyújtó cégek nemcsak a GSM-hálózaton keresztül beérkező riasztásokat figyelik, hanem az autókat online is nyomon követik. Ha a sofőr olyan helyen állítja le a járművét, ahol nincs hálózati lefedettség, akkor sincs gond, hiszen a GPS és a műholdas nyomkövetés alapján pontosan meg lehet határozni, hogy mi volt a kocsi utolsó pozíciója.

A járműbe szerelt eszközök mindegyike rendelkezik saját akkumulátorral is, tehát akkor is képes jelküldésre, ha a kocsi akkumulátora lemerülne. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a biztosítók is figyelembe veszik a tarifák kialakításánál, ha egy járműbe fokozott biztonsági védelmet jelentő műholdas rendszert építettek be. A tulajdonosok akár 20-40 százalékos kedvezményt is kaphatnak a casco díjából, ami fedezheti az online távfelügyelet havi költségeit.

További részletekért hallgassa meg a műsort!