M2M madártávlatból – Tudjon meg még többet a drónokról!

M2M madártávlatból – Tudjon meg még többet a drónokról!

M2M madártávlatból – Tudjon meg még többet a drónokról!

IoT Podcast

14 perc

Bár a pilóta nélkül működő robotrepülőgépeket eredetileg katonai alakulatoknál vetették be, napjainkban már eltűnt személyek felkutatásában, a légszennyezettség mérésében vagy akár a régészetben is hasznos segítséget nyújthatnak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Magyarországon az Óbudai Egyetem több mint tíz éve kutatja ezt a területet, az intézmény dolgozói modern, távirányítású drónokat alakítottak át a fejlesztések során. Az új, pilóta nélkül működő robotrepülőgépek az M2M-technológiáknak köszönhetően egy előre beprogramozott útvonalat követve önállóan is képesek feladatokat végrehajtani – összegezte Molnár András, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja.

„A robotrepülők felhasználása ma még gyerekcipőben jár, de ha a technológia fejlődését nézzük, akkor 10 év múlva már egészen más aspektusból beszélhetünk a témáról.”Az új modellek egyebek között mérik a légszennyezettség szintjét, illetve eltűnt személyek felkutatásában vagy akár precíziós mezőgazdasági fejlesztéseknél is bevethetőek. A dékán azt is kiemelte, hogy a robotrepülők segítségével képesek valós idejű fotókat készíteni egy adott területről, nem kell hónapokkal korábbi műholdas felvételekkel dolgozniuk. A régészeti feltárásokat is megkönnyíthetik a drónok. A levegőből ugyanis sok esetben olyan régi épületek körvonalai is láthatóvá válnak, amelyeket a földről senki nem venne észre.

Molnár András szerint Magyarországon ugyan már „használgatják” az új technológiát, a kutatásoknak azonban egyelőre gátat szab a bizonytalan jogi háttér. Európában nem létezik egységes törvényi szabályozás a robotrepülők felhasználási területeit illetően, és Magyarországon sem igazán egyértelműek az előírások.  

További akadályt jelent, hogy a robotrepülők ára ma még igen magas, ráadásul a technológia újdonsága miatt elég nagy az alkatrészek sérülésének veszélye. Ilyen esetekben bizonyos modelleknél akár a 3D-s nyomtatás segíthet, és ezzel a szintén innovatív megoldással pótolhatóak a cserére szoruló alkatrészek.

Hallgassa meg az interjút!