Tovább növekszik a Big Data-piac

Tovább növekszik a Big Data-piac

Tovább növekszik a Big Data-piac

gyártás

2 perc

A kávéfőző, a garázsajtó, a különböző ipari berendezések vagy épp a villanyóra távolról történő irányítása hatalmas változást jelent a gépek közötti technológiának (M2M) köszönhetően.

Az eszközök közötti kommunikációban gyakorlatilag már semmi sem lehetetlen: bárhová továbbítható a világ másik felén elhelyezett kamera által rögzített kép, a leolvasható a hőmérő adatai, de meghatározható egy teljes kereskedelmi gépjárműflotta aktuális helyzete is – emberi beavatkozás nélkül. A siker kulcsa, hogy a vezeték nélküli adatátvitelnek köszönhetően hatalmas mennyiségű információ gyűjthető be és dolgozható fel, ez pedig új bevételi forrásokat és lehetőségeket teremthet a vállalatok számára.

Az Ön vállalata jól kezeli az adatokat?

A felhőalapú szolgáltatásoknak köszönhetően a cégek költséghatékonyan tudják gyűjteni, feldolgozni és tárolni a méréseket, paramétereket, egyszerűen felmérhetik az erőforrás- és eszközigényt, valamint meghatározhatják azokat a lépéseket, amelyek az üzleti folyamatok továbbfejlesztéséhez szükségesek.

További előny, hogy az így szerzett információk gyakorlatilag azonnal eljuthatnak a végfelhasználókhoz – mind az üzleti, mind a lakossági ügyfelekhez –, köszönhetően a folyamatban részt vevő számos készüléknek és a valós idejű adatátviteli lehetőségeknek. A Big Data-megoldások (Nagy Adat) nélkül a legtöbb alkalmazás nem lenne képes valós idejű adatok feldolgozására, így a felhasználók sem tudnák funkciójuknak megfelelően használni a Machine-to-Machine, vagyis M2M-eszközöket.

Az IDC piackutató szerint a Big Datához (nagy mennyiségű adatgyűjtéshez és elemzéshez) köthető bevétel 2018-ra elérheti az 41,5 milliárd dollárt. Egy korábbi kutatásban az ABI Research pedig azt jósolta, hogy a következő öt évben robbanásszerű növekedés várható, és 2020-ig az állami bevételek akár harmada származhat a Dolgok Internetéből és az M2M-kommunikációból. Addig azonban még számos kihívásnak kell megfelelniük az újításokat bevezető cégeknek is.

Ebben segíthet, hogy a telekommunikációs szolgáltatók is nagy érdeklődést mutatnak az új módszerek iránt, és további komplex info- és telekommunikációs szolgáltatáscsomagokat is ajánlanak az ügyfeleknek. A világhálóra csatlakoztatott IoT-eszközök, a felhőalapú szolgáltatások és a Big Data egyesítésével integrált és teljes körű megoldások lesznek elérhetőek, melyeket vélhetően széles körben fognak majd alkalmazni az üzleti és lakossági ügyfelek is.

Forrás: The Fast Mode