Okosodó háztartások – Mit nyerhetnek a fogyasztók?

Okosodó háztartások – Mit nyerhetnek a fogyasztók?

Okosodó háztartások – Mit nyerhetnek a fogyasztók?

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete körül mostanában igencsak nagy a felhajtás. Számos elmélet létezik a különféle csatlakoztatott eszközökre vonatkozóan, ami ezekben közös, az a tárgyak elképesztően magas száma.

A Cisco például 50 milliárd, a Morgan Stanley pedig 75 milliárd eszközt vizionál. Hogy mi lesz mindebből, az még a „jövő zenéje”, ami viszont biztos, hogy a mennyiséget a fogyasztói igények is befolyásolják majd.

Egy korábbi Cisco tanulmány 8,7 milliárdos darabszámot említett, ami – a Föld népességével kalkulálva – a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy emberre átlagosan egy készülék jutna. Ha ennek a számnak a kilencszeresét vesszük, akkor a meglévő – többségében „buta” – berendezések jelentős hányadát le kellene cserélni.

Ez viszont nem megy egyik napról a másikra, még akkor sem, ha az internettel összekapcsolt eszközök igencsak hasznosak. Például az új funkciókkal időt és energiát lehet megspórolni – összegzi a Techinasia.com.

Az okoskészülékekre való átállást lassítja az is, hogy a háztartási eszközök élettartama több évre vagy géptől függően 5-10 évre szól.

A kiegészítők jelentik a megoldást?

Az IoT (Internet of Things) jövője – vagy legalább is a rövid távú jövő – szempontjából mindenképpen jelentős szerephez jutnak a különféle kiegészítők. Ahogy a chipek egyre olcsóbbak és kisebbek lesznek, úgy jelenik meg egyre több intelligens hűtő, tűzhely vagy éppen mosogatógép. Mindeközben pedig egyre több olyan kisebb eszköz bukkan fel a piacon, mellyel anélkül lehet felturbózni a meglévő készülékeket, hogy le kellene azokat cserélni.

A változás már elkezdődött: léteznek startup vállalkozások, amelyek kifejezetten olyan átlagos tárgyak online csatlakoztatására specializálódtak, mint mondjuk a fogkefe. Míg más vállalkozások távolról irányítható mikrorobotokon dolgoznak, és akkor még nem említettük a már most is népszerű intelligens kapcsolókat.

IoT lépésről lépésre

A meglévő eszközök cseréjén túl van még egy nagyon fontos aspektusa ennek a folyamatnak: az intelligens kiegészítők közelebb hozhatják a Dolgok Internetét a fogyasztókhoz, és rávilágíthatnak, hogy milyen további lehetőségek rejlenek az okostechnológiában.

Egy biztos, most még a kezdeti fázisban vagyunk, amelynek csak akkor lesz vége, ha már minden háztartásban okoshűtőszekrény szolgál majd az ételek tárolására – tette hozzá a Techinasia szakértője.