Okos lépés: IoT-szövetség a gyártók között

Okos lépés: IoT-szövetség a gyártók között

Okos lépés: IoT-szövetség a gyártók között

gyártás

2 perc

Az intelligens technológia folyamatosan fejlődik, számos fejlesztés viszont hiába éri el a „kész” állapotot, valahogy mindig új és új kérdések merülnek fel az eszközök közötti kapcsolat, az applikációk, a jelen és a jövő megoldásai kapcsán.

A Dolgok Internetének egységesebbé válása, a zökkenőmentes fejlesztések és az intelligens technológia kérdéseinek megvitatása érdekében néhány óriásvállalat összefogott, és megalapították az Open Connectivity Foundationt (OCF). A szövetség alapító tagjai között tudhatja a Cisco-t, a GE Digitalt, az Intelt, a Microsoftot és a Samsungot.

A partneri szövetségek jelentik az M2M kulcsát

Doug Fisher, az Intel alelnöke a következőket nyilatkozta: „hisszük, hogy a jövő elképzelhetetlen azon készülékek nélkül, melyek nagyon szorosan kötődnek a mindennapi életünkhöz”. Továbbá hozzátette, hogy az együttműködés az egyetlen módja annak, hogy feltáruljanak az IoT-ban rejlő lehetőségek és azok kiaknázásnak módjai. 

Az alapkoncepció, hogy a világon működő több milliárd okoseszköznek képesnek kell lennie kommunikálni egymással, bármelyik cég gyártotta is azokat. A működésnek függetlennek kell lennie a tervezőtől, az operációs rendszertől és a hardver különbözőségeitől. A szövetség vállalatai szerint eljött az idő, hogy a teljes mértékű globális összefogásról gondolkozzanak.

Egyes prognózisok alapján 2020-ig több mint 20 milliárd intelligens szerkezet lesz kapcsolatban egymással, az ehhez kötődő kiadások pedig csillagászati magasságokba emelkednek. A társulás szóvivője szerint a megfelelő hardverek és szoftverek léteznek, de a köztük létrejövő kommunikáció hiányzik. Erre van szükség ahhoz, hogy az emberek tömegei elfogadják és használják az új technológiákat. 

Az új szervezet székhelye Beavertonban található és a fentebb említett cégek mellett olyan gyártók is tagjai, mint az Electrolux, a Qualcomm vagy a CableLabs. Viszont feltűnő, hogy a felsorolásból hiányoznak olyan techóriások, mint a Google vagy az Apple. 

Az cél, hogy egy erős, nyitott, biztonságos IoT-keretrendszer jöjjön létre, mely az ipar minden területét átöleli, és amelynek nem szabnak gátat az országhatárok sem. Kiemelten fontos a fejlesztők határozott, céltudatos együttműködése, és hogy lehetőséget biztosítsanak a beruházások, fejlesztések sikeres megvalósítására és arra, hogy minden résztvevő a kitűzött, egységes célokra fókuszáljon.

Forrás: The Drum