AI: az agy és a számítógép találkozása

Kapcsolódó cikkek

AI: az agy és a számítógép találkozása

AI: az agy és a számítógép találkozása

gyártás

2 perc

A Tesla és a SpaceX vezetője, Elon Musk is beszállt az OpenAI elindításába. A kezdeményezés célja, hogy a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence) fejlesztések nyílt ajtók mellett folytatódjanak.

Musk céljai között említhető, hogy rálátása legyen az AI fejlődésének legbelsőbb folyamataira, valamint felhívja az emberek figyelmét a mesterséges intelligenciában rejlő kockázatokra is.

Hol tart ma a mesterséges intelligencia?

A Vanity Fair szerint a Mars iránti érdeklődésének egyik oka is abban rejlik, hogy ideális kolonizációs célpontnak tartja arra az esetre, ha a mesterséges intelligencia fejlődése kedvezőtlen irányt venne. Tulajdonképpen egy bolygónyi méretű bunkerként tekint rá.

A Tesla-vezér gyakran ismételt véleménye, hogy az ember-gép kommunikáció lehetőségei meglehetősen korlátoltak. Ezt a kijelentést azonban azzal a megjegyzéssel egészíti ki, hogy egy, közvetlenül az agyhoz csatlakozó ideglánc felgyorsíthatná ennek fejlődését is. Erre egyébként már létre is hozott egy vállalkozást, amely kifejezetten az aggyal való közvetlen kapcsolatba lépés lehetőségeit kutatja a mesterséges intelligencia irányából.

A Neuralink kísérleteinek lényege, hogy az agyat sebészeti úton olyan idegpályákkal kötnék össze, amelyeken keresztül a kísérleti alany egy számítógépet közvetlenül a gondolataival irányíthat, anélkül, hogy ezen kívül bármilyen más interakcióra szükség lenne. 

Musk elképzelései a szilícium-völgybeli kollégái számára kissé paranoidnak tűnhetnek, bár a legtöbben elismerik, hogy hosszú távú jóslatai eddig az esetek többségében igaznak bizonyultak. Apokaliptikus vízióról szó sincs, nem beszél elkerülhetetlen katasztrófáról, pusztán a megfelelő felkészülés fontosságát hangsúlyozza.

Forrás: TechCrunch