Kobotok: India az Ipar 4.0 kapujában

Kapcsolódó cikkek

Kobotok: India az Ipar 4.0 kapujában

Kobotok: India az Ipar 4.0 kapujában

gyártás

2 perc

Az egyre több kobotot használó indiai FMCG és egészségügyi szektor cégeinél is folyamatos az ipari fejlődés.

A korábbi időszakban a legtöbb indiai üzem számára elérhetetlennek tűnt az ipari robotok üzembe állítása. Ennek oka nem kis részben az ember-gép együttműködés veszélyessége volt, de közrejátszott benne az alkatrészek magas ára és az IoT-robotok programozására kiképzett szakemberek hiánya is.

Pradeep S. David, a Universal Robots dél-ázsiai régiós ügyvezetője szerint jelenleg mintegy 1,5-2,2 millió rúpia körüli összegbe kerül csak az, hogy egy gyártó részleges automatizálást hajtson végre, és így megvalósulhasson a kobotokkal való közös munka.

Kobot vagy ko-robot: az angol collaborative (együttműködő) robot magyar rövidítése. Ezek a mobil gépek alkalmasak arra, hogy az emberrel közös térben dolgozzanak. Az úgynevezett merev automatizálás helyett a rugalmas automatizálást képviselik, ezért óriási jövőt jósolnak nekik mind a gyáriparban, mind a szolgáltatások bizonyos területein is.

Az iparban használt együttműködő robotok előnye, hogy nem veszélyeztetik a velük egy térben dolgozó munkásokat. Bár esetükben is szükség van minimális emberi beavatkozásra, de a szerkezetek úgyis beprogramozhatók, hogy felváltva, akár többféle munkafolyamatban is részt vehessenek. Ez utóbbi tulajdonságuk különösen hasznos lehet a kisebb üzemek számára, amelyek limitált infrastruktúrával, kisebb termékválasztékkal és kevesebb képzett munkaerővel rendelkeznek.

Duplázhatnak Ázsiában

Az Universal Robots fő gyártóegysége ugyan Dániában található, de forgalmának csak mintegy fele származik az öreg kontinensről, a többi egyenlően oszlik meg az amerikai és az ázsiai piacok között. A cég úgy tervezi, hogy a 2019-es pénzügyi évben megduplázza ázsiai piaci részesedését. Ennek forrását leginkább a kínai ipar agresszív modernizációjában és az indiai cégek kezdődő részleges automatizálásában látja.

A piaci igények kielégítése érdekében úgy tűnik, hogy szükségük lesz egy második termelőüzem beindítására is. „Ennek helyszínéről a következő fél évben döntenünk kell” – mondta Jürgen Von Hollen, a dán vállalat elnöke.