Kétmillió dolláros befektetést szerzett meg a Notion

Kétmillió dolláros befektetést szerzett meg a Notion

Kétmillió dolláros befektetést szerzett meg a Notion

gyártás

2 perc

A smart home fejlesztések a közösségi finanszírozási oldalakon és a kockázati tőkebefektetők látókörében is sorra felbukkannak.

A Notion amerikai startup tavaly ősszel rukkolt elő a Kickstarteren az otthoni felügyeletet szolgáló szenzorainak első darabjaival. A cég nemrég jelentette be, hogy kétmillió dolláros befektetésre számíthat a Draper Nexus Ventures-től, a Gabriel Investments-től, a Galvanize Ventures-től, a Foundry Group Angels-től és a TechStars-tól.

A tavaly 280 000 dolláros közösségi támogatást megszerző cég társalapítója és vezérigazgatója, Brett Jurgens szerint még idén nyáron – július végén-augusztus elején – elérkeznek a második lépcsőfokhoz.

A Notion különlegessége abban rejlik, hogy minden egyes csatlakoztatott eszközébe számos szenzort épít be, nagyfokú rugalmasságot és testre szabhatóságot biztosítva ezzel. Minden eszközük hét érzékelőt foglal magában, ezek észlelik például a mozgás és a fény változásait, a hőmérsékletet, a nedvességet, ugyanakkor elég aprók ahhoz, hogy könnyedén elhelyezhetőek legyen az ablakban vagy akár a hűtőszekrényben.

„Ezek a szenzorok ellenőrzik, de ugyanakkor ki is egészítik egymást, egy gyorsulásmérő, egy giroszkóp, egy magnetométer és egy közelségérzékelő a maga módján mind-mind segít nyomon követni olyan hétköznapi helyzeteket, mint például az ajtó- vagy fióknyitás.

A kezdeti változatba még csak egy gyorsulásmérő volt beépítve, ami önmagában nem elég a nehezen nyíló ajtó rejtélyének megfejtéséhez. A vízszivárgás-érzékelő pedig sokkal többet ér, ha van hozzá hőmérő szenzor is, amely azonnal jelez, ha például a vízmelegítő eléri az 50 fokos hőmérsékletet” – részletezte a vezérigazgató.

A Notion célja a „tudatos otthon” (a kifejezés a Nest-es Tony Fadelltől származik) kialakítása, Jurgens szerint a biztonság és a biztonságos otthon mostanában központi kérdés, de azt is vizsgálni kellene, hogy a smart home mit nyújthat tulajdonosának, mivel könnyítheti meg az életét.

Augusztusban várható a Notion és a Nest, illetve az IFTTT integrálása, utána pedig szeretnének piacra dobni egy API-t (alkalmazásprogramozási felületet), melynek célja a fejlesztői közösség támogatása.

„Hosszabb távon az intelligens otthonoknak ugyanoda kell eljutniuk, mint az autóknak, amelyek már jó ideje jelzik az üzemanyagtartály telítettségét, az olajcsere szükségességét, vagy zenével és megfelelő hőmérséklettel teszik kényelmesebbé az utazást” – tette hozzá a szakember.

Forrás: TechCrunch.com